O altfel de tochitura moldoveneasca

13 aprilie 2011 , 2258 afisari

Ea a influentat bucatariile traditionale ale altor popoare si, in acelasi timp, s-a completat cu elemente din cea ucraineana, bulgara, gagauza, rusa, iar in secolele trecute din bucataria greceasca si cea turceasca.

Ingrediente:

400 g piept de pui
400 g file de porc
400 g carnati semiafumati
2 cepe de marime medie
1 catel de usturoi
patrunjel
400 g rosii taiate cubulete
50 g bulion
50 g bulion condimentat
200 ml ulei
6 oua
sare si piper dupa gust
10 g de boia rosie

Modul de preparare:

Se calesc separat ceapa taiata pestisori, carnea tocata cubulete si carnatii taiati la 2 cm/buc., dupa care se pun impreuna intr-o cratita, alaturi de cuburile de rosii, bulion, sare si piper si se fierb timp de 15 minute.

Dupa aceasta operatiune, se adauga catelul de usturoi si se introduce cratita la cuptor la temperatura de 160°C, timp de 15-20 de minute. Daca sosul este prea scazut, se adauga putina apa sau supa de pasare. In timpul in care tochitura este in cuptor, pregatiti mamaliguta, ouale ochiuri si radeti branza. Toate acestea se vor adauga pe farfuria de prezentare. Patrunjelul se presara la sfarsit peste tochitura.

 Mamaliga de cartofi

Conform traditiei culinare din Moldova, tochitura se serveste alaturi de mamaliga de cartofi, care se prepara conform unei retete mostenite din batrani. Pentru a va asigura ca veti obtine o mamaliga ca in Moldova, puneti la fiert 500 grame de cartofi, ca pentru un piure. In momentul in care au fiert, cartofii se pastreaza in oala, se adauga sare si se da focul mai mic. Dupa aceea se adauga faina de porumb, de preferat grisata, in ploaie, se amesteca mereu pana se ia de pe melesteu (facalet). In ultima etapa se adauga o lingura de unt pentru fragezime.

 SECRETELE BUCATARULUI

 - In tochitura nu adaugati mai mult de un catel de usturoi pentru ca riscati sa acoperiti celelalte arome. Carnatii au deja usturoi, asa ca este suficient. 
- Caliti carnea de pui, porc si carnatii in tigai separate, pentru a nu le amesteca aromele.
- In Bucovina, peste tochitura se pune branza de oi sau burduf, alaturi mamaliga de cartofi si, bineinteles, nu lipseste o cana mare de lapte acru.
- Tochitura moldoveneasca, un preparat traditional pentru zona Moldovei, va avea un gust de neuitat daca se va folosi un ceaun de tuci.

Bucatar Vasile Dorila

Pensiunea –Restaurant Pipera va ureaza „Pofta buna!”
www.pensiuneapipera.ro
E-mail: [email protected]

Adresa: Strada Erou Nita Pintea nr. 1B, com. Voluntari, jud. Ilfov

Loading...

Comentarii

Newsletter