Ingrediente
Pentru blat:
Citește si: Rețetă de Paște: pulpă de miel cu legume
10 albusuri
10 linguri zahar (pudra)
10 linguri pesmet
Citește si: Deserturi din vremea copilăriei
10 linguri nuca macinata
2-3 picaturi esenta de migdale
Crema:
Citește si: Salată de boeuf cu piept de pui
10 galbenusuri
250 g zahar (pudra)
2 linguri lapte
Citește si: Salata de boeuf ornata cu ardei rosu si morcov
300 g unt
esenta de vanilie
Pentru krantz:
Citește si: Chec pufos cu cacao
100 g zahar
100 g miez de nuca
Mod de preparare Prajitura Krantz:
Blat:
Citește si: Cornulete cu rahat
Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm).
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia o punem in strat uniform in tava tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor.
Citește si: La cuptorul cu microunde: chec la cana
Foile se pun la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.
Crema:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Turnam laptele si omogenizam. Compozitia o punem pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu lingura crema face „valuri” si se poate vedea fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.
Citește si: Reteta de Craciun: cozonac neframantat
Untul lasat la temperatura camerei se mixeaza pana devine cremos. Se adauga apoi din crema de oua, putin cate putin, si se mixeaza pana se omogenizeaza foarte bine. Punem esenta de vanilie dupa gust.
Scoatem hartia de copt de pe foile cu nuca, indreptam marginile daca este necesar si taiem in doua parti (fasii). Vom avea astfel 4 foi pentru prajitura. Impartim si crema in 4 parti si o punem intre foi in strat uniform.
Pentru krantz topim zaharul la foc mic. Cand a devenit lichid si auriu la culoare adaugam miezul de nuca si amestecam bine, atfel incat miezul de nuca sa fie bine acoperit cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam sa se raceasca foarte bine. Dupa ce s-a racit se taie grosier cu cutitul, apoi se presara peste prajitura.
Citește si: Tarta cu nuci si visine
Prajitura Krantz se da la rece pana crema se intareste, apoi se portioneaza dupa dorinta.
Reteta oferita de Daniela Smarandache