Desert pentru weekend: macarons cu ciocolata si zmeura

14 noiembrie 2014 , 2546 afisari

Un desert cu personalitate, ce rasfata simturile, “les macarons” se numara printre cele mai cunoscute dulciuri frantuzesti. Foarte apreciate si in alte tari, macarons sunt, de fapt, niste biscuiti cu crema, a caror reteta originala a fost treptat imbunatatita, adaptata, modificata.

Aceste mici delicatese pot fi asociate perfect cu o cafea aromata, o cupa de sampanie sau un pahar cu vin dulce.

Ingrediente: 

(pentru varianta macarons cu ciocolata si zmeura)

170 g de zahar pudra
160 g de migdale macinate
120 ml albus de la 4 oua medii, separate in doua cantitati egale
160 g de zahar tos
½ lingurita de colorant alimentar rosu 

Umplutura:

120 g de smantana pentru frisca
110 g de ciocolata neagra, tocata marunt
25 g de unt fara sare, la temperatura camerei
75 g gem de zmeura

Mod de preparare:

1. Se pun intr-un robot de bucatarie zaharul pudra si migdalele macinate; se mixeaza scurt, de cateva ori, pana ce se omogenizeaza. Amestecul se cerne intr-un bol mare si se arunca bucatile ramase in sita. Se adauga prima cantitate de albus, se amesteca pana devine o pasta densa si se lasa deoparte.

2. Se pune a doua cantitate de albus intr-un bol termorezistent, perfect curat, si se pune mixerul la indemana. Intr-o tigaie mica, se incalzesc la foc mediu 50ml apa si zaharul tos. Se dau in clocot si se fierb pana ce siropul obtinut ajunge la 110˚ C (se foloseste un termometru pentru zahar); in acest moment, incep sa se bata albusurile la viteza mare. Odata ce siropul a ajuns la 118˚ C, se toarna in mixer incet, fara a atinge bratul electric. Se bate compozitia in continuare la viteza ridicata, pana ce s-a racit cat de cat si s-a obtinut o compozitie translucida de bezea; bolul nu trebuie sa mai fie fierbinte la atingere, ci caldut. Se adauga colorantul alimentar si se amesteca.

3. Se toarna bezeaua peste amestecul de migdale si se incorporeaza usor. Este important sa nu se amestece pasta prea mult – ar trebui sa se desprinda in fasii groase de pe spatula. Fasia ar trebui sa se contopeasca cu restul compozitiei cam in 30 de secunde – daca nu se intampla asa, mai amesteci un pic.

4. Se incinge cuptorul la 170˚ C/gaz 3-4. Se pregatesc trei tavi tapetate cu hartie de copt. Se pune compozitia intr-un pos (sau o punga taiata la un capat), cu dui (capatul metalic) fara zimti. Se spriteaza discuri de pasta cu diametrul de aproximativ 2,5cm. Se lasa sa se odihneasca in jur de 30 de minute la temperatura camerei sau pana ce macarons au format o coaja.

5. Se coc macarons 14 minute (acest timp trebuie respectat cu strictete, pentru a testa macarons in prima faza). Hartia de copt se trece imediat pe suprafata de lucru si se lasa la racit cateva minute inainte de a desprinde macarons cu delicatete de pe hartie.

6. Pentru umplutura, se pune smantana intr-o tigaie mica si ciocolata intr-un bol mediu. Se da smantana in clocot si se toarna ciocolata deasupra. Se lasa sa se inmoaie cateva minute, apoi se amesteca. Se adauga untul si se amesteca pana compozitia devine fina, apoi se lasa deoparte sa se intareasca. Se pune amestecul de ciocolata intr-un pos curat cu dui mai mic si se spriteaza pe marginea discurilor de macarons. Se umple partea din mijloc cu gem, apoi se acopera cu alt disc.

SFAT: Pentru cele mai bune rezultate, foloseste colorant alimentar pe baza de apa si evita orice gel pe baza de ulei, pentru ca va schimba textura macarons. Majoritatea colorantilor alimentari sunt pe baza de apa, dar verifica mai bine ingredientele ca sa fii sigur. Odata ce sunt gata, macarons vor fi si mai bune daca le lasi in frigider peste noapte.

Reteta preluata de pe www.goodfood.ro

Loading...

Comentarii

Newsletter