Chec delicios cu cacao

09 februarie 2017 , 1257 afisari

Ingrediente:

4 oua

Citește si: Rețetă de Paște: pulpă de miel cu legume

150 g zahar

150 g faina

100 ml ulei

Citește si: Prajitura Krantz

100 ml lapte

15 g cacao

vanilie, un praf de sare

Citește si: Salată de boeuf cu piept de pui

optional: coaja de lamaie

Mod de preparare:

Pont: Inainte de a incepe prepararea trebuie sa incingem cuptorul, pentru a avea timp sa ajunga la 180° C.

Intrucat nu folosim praf de copt, albusurile trebuie batute foarte foarte bine. Trebuie sa obtinem o spuma tare si lucioasa, sa putem ridica castronul intors deasupra capului si sa nu avem emotii ca va iesi continutul. Se bate bine spuma cu un praf de sare si cand deja spuma capata consistenta se adauga si zaharul. Se continua baterea spumei pana se dizolva cristalele de zahar si devine lucioasa si tare. In alta castron se bat galbenusurile cu mixerul si se adauga treptat uleiul, ca la maioneza si laptele rece. Se adauga apoi esenta de vanilie sau vanilia (zaharul vanilat) si treptat faina. Din spuma tare de albusuri se iau 2-3 linguri si se amesteca cu galbenusurile, tot cu mixerul. Apoi restul albusurilor se incorporeaza cu ajutorul unei palete, lasand in castronul in care s-au batut 3-4 linguri de spuma (pentru partea cu cacao). 3/4 din compozitia alba obtinuta se toarna in forma de copt tapetata cu hartie (sau unsa bine cu unt si tapetata cu faina). Aceasta este partea alba a checului. Pentru partea cu cacao. In sfertul ramas din compozitie se adauga restul de albusuri batute (cele 3-4 linguri puse deoparte) precum si cacaoa. Se amesteca usor si delicat cu o spatula. Asa obtinem un aluat de chec cu cacao la fel de lejer ca si cel simplu. 

Citește si: Salata de boeuf ornata cu ardei rosu si morcov

Explicatie: deoarece si cacaua este ingredient uscat (similar fainii), aceasta parte de aluat are mai putina faina (compozitie de baza) si mai multa spuma. Compozitia cu cacao se toarna peste cea alba, pe mijloc. Daca doriti sa aiba un efect marmorat cu un bat de frigaruie sau o furculita puteti sa amestecati usor, facand zig-zag-uri. Acest chec simplu si rapid se coace 45 de minute la 180° C – cuptor preincins.

Se face proba cu scobitoarea si cand ea iese uscata inseamna ca prajitura e coapta. Daca veti face portie dubla, se va mari timpul de coacere cu 5-10 minute, dar tot proba cu scobitoarea ramane concludenta. Dupa coacere checul se rastoarna din forma (cat este fierbinte) si i se indeparteaza hartia de copt. Se lasa la aerisit pe un gratar de bucatarie. Daca este lasat in forma el va „transpira”, va face condens si se va umezi. Acest chec simplu se poate servi ca atare sau pudrat cu zahar. Este foarte aerat si vanilat.

Reteta oferita de Constantin Bitoleanu.

Citește si: Chec pufos cu cacao
Loading...

Comentarii

Newsletter