Peste 80.000 de euro pentru grafica si pictura romaneasca

11 mai 2012 , 640 afisari

Temele predilecte regasite in toate aceste lucrari au fost peisajele autohtone sau exotice, portretele umane sau animale si naturi statice. Printre lucrarile de grafica pentru care s-au licitat sume cuprinse intre 1.300 si 2.000 de euro se numara “Vas cu flori” si “Copilul cu catel” de Gheorghe Petrascu , “Femeie in rochie vernil” si “Nud in atelier” de Theodor Pallady. Colectionarii de arta au licitat, de asemenea, pentru picturi semnate de Rudolf Scweitzer-Cumpana, “Turnul Manastirii Antim”, de Gore Mircescu- “Odihna pastoritei” si “La arat”.  Au fost achizitionate si lucrari ale lui Otto Briese, Valentin Hoeflich, Tache Papatriandafil, Pan Ioanid, etc.

Una dintre piesele centrale ale acestei licitatii a fost “Fetita cu tulpan alb” de Nicolae Tonitza.  Aceasta lucrare face parte din creatia majora a pictorului, putand fi incadrata in seria portretelor de adolescente, dintre care cele mai cunoscute sunt « Fata padurarului » si « Catiusa lipoveanca ». 

Artistul plaseaza modelul in prim-planul accentuat al compozitiei, conferindu-i pregnanta si gratie in acelasi timp. Tanara se detaseaza pe un fundal « decorativ », obtinut din flori rosii stilizate in camp verde.

Chipul incadrat de albul  tulpanului este pictat dupa formula pastei aplicate « in planuri cat mai largi, evitand anatomiile prea aparente », prin care artistul reuseste sa confere modelului acel halo iradiant, de o mare luminozitate, in care privirea redata intermitent, joaca un rol definitoriu.

Aceasta pictura a fost vanduta pentru 46.000 de euro, iar incasarile licitatiei din 10 mai depasesc 80.000 de euro.

 

 

Loading...

Comentarii