Amenajarea unui dormitor in stil japonez

26 aprilie 2017 , 4199 afisari

Locuintele japoneze sunt, in primul rand, un spatiu de meditatie, unde orice om poate renunta la grijile de peste zi. Din acest motiv, cultura occidentala a inceput sa imbratiseze acest stil, iar dormitorul este una dintre incaperile cele mai usor de adaptat la acest stil de locuire.

Citește si: Ce lectii de design poti invata din amenajarile hotelurilor?

Un dormitor in stil japonez tine cont de cateva principii clare: minimalism, practicalitate, grija pentru mediul inconjurator si mobilitate – capacitate de adaptare si transformare pe parcursul zilei. Minimalismul se refera la faptul ca o camera de dormit amenajata in acest stil oriental nu contine niciun element care este in plus sau care nu este esential pentru functiunea incaperii. De aceea, de cele mai multe ori, dormitoarele japoneze nu au un pat.

In mod traditional, patul este doar o saltea amplasata pe alte saltele din fibre naturale, care se schimba de doua ori pe an. In cultura occidentala, dar si in casele japoneze cosmopolite, paturile isi fac simtita prezenta in aceasta camera, insa sunt simple, joase, de cele mai multe ori luand forma unor saltele pozitionate pe un cadru minimalist din lemn.

Citește si: 5 proiecte de amenajare a living-ului cu bucatarie deschisa

Dorinta de a fi practic se reflecta in amenajarea unui dormitor in stil japonez prin posibilitatea de a adapta functiunea incaperii pe timpul zilei. Prin strangerea saltelei, camera poate deveni un loc de meditatie sau de realizare a exercitiilor fizice de intretinere dimineata. Un cufar pe care se poate sta poate fi un loc ideal pentru a ascunde salteaua pe timpul zilei.

Citește si: Idei surprinzatoare pentru plafonul din camera copilului

Grija pentru mediul inconjurator este manifestata prin alegerea materialelor. In general, in dormitoarele amenajate in stil japonez se utilizeaza doar materiale naturale, cele preferate fiind lemnul (de multe ori cel de bambus), hartia de orez si sticla sablata. Din aceste materiale se realizeaza si compartimentarile, fie usi glisante sau panouri mobile. Din punct de vedere al mobilitatii, bine-cunoscutele panouri japoneze sunt cele care pot realiza separari intr-o camera de dormit: fie pentru a desparti zona de somn fata de alte utilizari ale camerei (dressing, zona de toaleta) sau pentru separarea formala a unei camere de copii pentru ambele sexe.

In ceea ce priveste decorul, acesta abordeaza stilul minimalist. Podeaua preferata este cea din lemn masiv sau din laminat de bambus, peretii sunt cat mai drepti, vopsiti simplu, in alb, sau cu tapet de hartie ori din matase naturala, iar finisajul plafonului este, cu precadere, mat. Noptierele joase servesc ca loc pentru ceai sau cateva plante simple, ca bonsaiul sau orhideea. Lumina preferata este una ambientala, care sa induca on stare de relaxare, de meditatie. Lampile pentru aromaterapie sunt un accesoriu de preferat.

Citește si: Decor geometric pentru camera copilului

Sursa foto: www.design-homes.ru

 

Loading...

Comentarii

Newsletter