Bovindoul, mai mult decat o simpla fereastra

30 decembrie 2013 , 2560 afisari

Bovindoul este tipul de fereastra care iese in rezalit fata de planul vertical al zidului exterior, fiind sprijinit pe planseul in consola sau pe grinzile care alcatuiesc suportul pavimentului incaperii careia ii corespunde si al carei spatiu il prelungeste spre exterior.

Daca pentru dumneavoastra lumina reprezinta o masura a frumusetii intr-o casa, atunci bovindoul este cu siguranta un element de luat in considerare. Un bovindou este mult mai mult decat o fe- reastra. Intr-un spatiu mai mic decat vi-l doriti, bovindoul va ofera posibilitatea de a avea o combinatie de mai multe fe- restre, mai multa lumina, in timp ce spatiul se mareste, deschizandu-se spre exterior si captand privelistea.

Bovindoul este de obicei format din cel putin trei ferestre, fixe sau mobile, aranjate in plan intr-o configuratie poligonala sau de semicerc. Fereastra din centru este de regula fixa, cele doua adiacente fiind mobile, mai usor de manevrat, pentru o ventilare corecta. Astfel de rezolvari permit extinderea spatiului interior intr- un mod foarte elegant, marind aportul de lumina naturala, imbunatatind si largind privelistea.

In functie de configuratia si dimensiunile alese, un bovindou poate fi amenajat ca loc de luat masa, mic spatiu de relaxare, de conversatie sau ca zona pentru plantele de casa. Puteti opta oricand pentru varianta cu parapet, solutie care va da un farmec deosebit unui dormitor sau chiar unei bucatarii. In orice caz, bovindoul are toate sansele sa devina locul preferat al intregii familii. Intr-un fond modern, bovindoul va da casei dumneavoastra un aspect mai degraba burghez, cu farmecul specific spatiilor care sunt "inauntru", dar totusi par "afara".

Livingul este zona casei in care ne permitem mai multa libertate in ceea ce priveste alegerea materialelor si configuratia ferestrelor. Din dorinta de a beneficia de cat mai multa lumina vom orienta vitrajele, dupa caz, spre sud sau est. La fel de mult conteaza si marimea sau forma lor, dar si culoarea, dimensiunile tamplariilor si elementele decorative alese (jaluzele, draperii). Rezolvarea cu bovindou va fi insa speciala pentru felul in care poate individualiza spatiul, devenind un centru de interes clasic si elegant. Pentru a pastra vizibilitatea asupra lui puteti opta, daca stilul ales in decorarea spatiului face acest lucru posibil, pentru o tratare in culori deschise si perdele/jaluzele cat mai transparente.

Stiati ca?

Bovindourile sunt asociate, pe buna dreptate, arhitecturii victoriene si stilului denumit "stilul Reginei Anna", desi se intampla in secolul XIX. Ele au ramas extrem de populare inca din ultimele decade ale secolului XIX si pana la inceputul secolului XX.

Acest mod de a rezolva o fereastra este regasit si in cultura hindusa, unde balcoanele proiectate in afara frontului strazii se spune ca ofereau femeilor posibilitatea de a urmari activitatile din strada, fara a fi vazute.

Bovindourile au fost si inca sunt foarte indragite in San Francisco, oras cu spatiu destul de limitat, reprezentand intr-un fel o marca a arhitecturii de aici.

Cu mici exceptii, ferestrele tip bovindou intrunesc intr-un mod remarcabil toate cerintele tehnice, acustice, arhitecturale si artistice. Dar inainte de a le alege sau proiecta nu uitati ca proportiile corecte nu sunt numai estetice, ci si tehnice. E bine sa evitati, din ambele motive, cazurile in care inaltimea unui bovindou este mai mica decat latimea lui, fapt valabil si pentru canatele din componenta sa. Cele mai uzuale unghiuri pentru colturile interioare ale unui bovindou sunt de 90o, 135o si 150o.

Producatorii actuali folosesc foarte mult aluminiul, lemnul si geamurile termoizolante, pe care vi le recomandam datorita cresterii eficientei termice si reducerii riscului aparitiei condensului pe suprafetele vitrate. Daca nu intervin negativ in imaginea creata, puteti monta elemente de incalzire pe parapetul bovindoului; insa, in cazul in care acesta nu exista, incalzirea prin pardoseala va face oricand fata, in mod eficient, vitrajelor mari.

Loading...

Comentarii