Bucatarie in stil rustic

08 noiembrie 2010 , 2532 afisari

Tot ce trebuie sa facem pentru a realiza acest lucru este sa optam pentru finisaje naturale, accesorii patinate si culori inspirate din natura pentru a obtine un decor simplu cu iz campenesc.

Dar ce ne facem atunci cand ne confruntam cu amenajarea unui spatiu precum bucataria, unde functionalitatea trebuie sa primeze?

Prin definitie, stilul rustic este un stil inspirat de viata la tara, bazat pe simplitate si naturalete, insa el poate fi adaptat nevoilor reale de confort si utilitate prin alegerea unor elemente potrivite de decor, care sa imbine functionalul cu aspectul pitoresc.

Finisaje naturale

Unul dintre materialele nelipsite din amenajarile in stilului rustic este lemnul. Fie ca se regaseste la nivelul peretilor, al pardoselii sau al mobilierului acesta impune spiritul cald al stilului. Fiind vorba despre bucatarie, acesta nu este totusi atat de practic, tinand cont de activitatile ce au loc in aceasta incapere. Umeditatea si aburii produse aici nu sunt tocmai prielnice lemnului, care astfel este mai greu de intretinut si se uzeaza mai repede. Pe piata exista placi de lemn supuse diversor tratamente pentru a capata rezistenta mai mare la acesti factori, insa cand vine vorba de curatare nimic nu este mai practic ca placile ceramice. Acestea sunt disponibile intr-o varietate de forme, culori si imita cat se poate de fidel texturi precum piatra bruta si lemnul. Potrivite stilului rustic sunt si placile ceramice cu aspect invechit, care reproduc patina timpului. Acelasi lucru il puteti realiza si daca optati sa vopsiti peretii cu un tip de vospsea rezistent la umiditate, prin aplicarea unui strat suplimentar de ceara translucida distribuit neuniform la nivelul peretilor.

Daca totusi doriti un look rustic autentic si nu renuntati la ideea de lemn natural, va recomandam deckingul de piscina, peste care puteti intinde un covor taranesc de bumbac sau lana. Puteti placa podeaua si cu piatra naturala, cu aspect neslefuit, aveti grija insa sa nu raciti astfelprea mult decorul.

Mobilier sculptat sau pictat

Mobilierul de bucatarie trebuie sa fie inainte de toate incapator si inteligent compartimentat, astfel incat sa permita o depozitare ordonata a veselei si ustensileleor de gatit. Acest criteriu nu impiedica insa adaptarea corpurilor la stilul clasic. Obligatoriu din lemn, mobila de bucatarie poate fi lacuita cu un preparat special, ecologic, care sa ii confere rezistenta termica, vopsit si patinat sau decorat cu sculpturi sau picturi manuale ce redau motive florale sau traditionale.

In ceea ce priveste dotarile electrocasnice, acestea pot fi incorporate in mobilier, mascate cu usi pentru a nu creea un dezechilibru intre tehnologia avansata si aspectul simplu si necizelat specific stilului rustic sau puteti alege electocsnice cu aspect patinat care sa pastreze nota decorativa.

Accesorii campenesti

Cand vine vorba despre accesorii de bucatarie sau obiecte decorative pentru acest spatiu, trebuie sa nu uitam caracteristicile stilului. Astfel, materialele naturale sunt obligatorii si in ceea ce priveste elementele textile, vesela, ustensilele si ornamentele din aceasta functiune. Pentru a mentine o atmosfera calma si primitoare trebuie deci sa optam pentru fete de masa din bumbac, in sau vascoza brodate sau chiar pictate cu motive culinare sau florale, perdele din tesatura taraneasca, ceramica pictata, cani si stachini din lut, linguri de lemn, stergare, cosulete din impletituri de fibre, recipiente din lemn, funii de usturoi sau ceapa si bineinteles aranjamente din flori si radacini uscate sau de sezon.

Toate acestea sunt menite sa defineasca stilul si sa intareasca ideea de rustic, personalizand totodata interiorul.

Loading...

Comentarii

Newsletter