Stilul japonez in amenajarile interioare

29 martie 2016 , 1880 afisari

Cu un farmec aparte si caracteristici distincte, stilul japonez a influentat arhitectura moderna in a se rupe cu traditia si a crea noi moduri de a locui si mobila spatiile de locuit.

Citește si: Cele mai frumoase decoraţiuni pentru brad

Adeptii simplitatii se vor regasi in acest stil de amenajare care poate fi descris in cateva cuvinte: armonie, lumina, spatiu, asimetrie si, bineinteles, simplitate. In amenajarea interioarea, se utilizeaza un numar redus de elemente, adica doar cele strict necesare.

Spre deosebire de europeni, japonezii folosesc perne in loc de scaune si saltele in loc de pat. Aceste saltele, numite futon, se pun pe covoare groase, numite tatami (un fel de rogojini impletite din paie de orez). Daca aceasta varianta nu va atrage, puteti lasa podeaua (din lemn) goala. Intr-un interior japonez, focarul intregii amenajari este stabilit in centru: un set de mobila asezata in ordine perfecta, menita sa faciliteze conversatia.

In crearea unui decor in stil japonez se pune accent pe materiale organice (bambus, lemn, hartie), culori neutre si pe utilizarea la maximum a luminii naturale. Contrastul alb-negru este des utilizat. Culorile neutre contribuie la crearea ordinii si armoniei si sunt parte din designul in stil japonez.

Citește si: Pereții despărțitori de apă – întotdeauna în tendințe

O particularitate a acestui stil este inaltimea mica a mobilierului. Masutele de cafea/ceai au picioare foarte scurte, mai ales ca nu se folosesc scaune pentru sezut, ci perne. Mobila masiva este absenta, iar peretii sunt decorati cu doua-trei tablouri sau raman neacoperiti. Ferestrele sunt acoperite cu jaluzele din bambus sau cortine de tip shoji.

Obiectele se aranjeaza intr-o compozitie asimetrica si armonioasa, la oarecare distanta intre ele pentru a evita aglomerarea si pentru a putea fi mai bine admirate. Decoratiunile sunt extrem de reduse – nu mai mult de trei elemente decorative intr-o camera, in care una este de obicei un aranjament floral de tip ikebana. In ceea ce priveste aranjamentul floral, trebuie respectate urmatoarele principii: utilizarea unui numar impar de elemente (flori, ramuri), folosirea unui numar mic de flori (trei sau chiar una). Asadar, nu incarcati aranjamentul deoarece va indepartati de specificul stilului. Zorzoanele si ornamentele ieftine nu au ce cauta intr-un decor in stil japonez. De obicei, sunt suficiente o vaza cu flori si cateva tablouri.

Daca doriti sa mergeti pe linia stilului japonez, inlocuiti patul din dormitor cu o saltea asezata direct pe covor sau cautati un pat foarte scund, cu forme geometrice cat mai simple. Efectul iluminatului natural poate fi simulat cu ajutorul lampilor cu abajur de hartie. Pe pereti puteti sa expuneti chimonouri decorative sau picturi in stil traditional japonez. Chiar si o pictura abstracta moderna isi va gasi locul potrivit aici deoarece intregul curent modernist in arhitectura a fost inspirat de japonezi.

Citește si: Topul celor mai frumoşi brazi împodobiţi de Crăciun

Delimitarea spatiilor se poate face prin paravane/panouri shoji, confectionate din hartie de orez, pe un cadru de lemn. Aceste panouri reprezinta modalitatea traditionala de impartire a spatiului in locuintele japoneze si au o contributie semnificativa in crearea unei atmosfere orientale.

 

 

Citește si: Culori în vogă pentru bucătărie în 2017

Comentarii

Newsletter