7 locuinte construite in biserici vechi

02 februarie 2017 , 780 afisari

A-ti face casa intr-o biserica parasita este, cu siguranta, un subiect tabu, insa realitatea imobiliara din strainatate arata ca multe constructii bisericesti sunt parasite de congregatii, fie pentru ca spatiul devine neincapator, fie pentru ca biserica are probleme structurale. Pentru cei mai non-conformisti dintre noi, a locui intr-o biserica poate fi o adevarata provocare.

Citește si: Garsoniera de 35 mp cu dormitor intim, complet utilat

Adaptarea la locuire si reconditionarea unei biserici nu este o chestiune pe care sa o iei in considerare daca nu beneficiezi de un buget permisiv, insa spatiul interior creat este incomparabil mai spectaculos decat cel dintr-o casa uzuala. Iata 10 case a caror proprietari au reusit, impreuna cu arhitectii, sa-si realizeze casa visurilor intr-o cladire religioasa.

Prima caracteristica de explorat intr-o biserica este inaltimea mare a spatiului interior. Acest lucru s-a intamplat si intr-o biserica londoneza construita in stil victorian, cu pereti exteriori din caramida lasata aparenta si ferestre largi, arcuite. In timp ce exteriorul isi pastreaza aspectul istoric, interiorul devine un spatiu fluid, modern, in care predomina culoarea alb. In amenajarea designerului Gianna Camilotti, albul peretilor contrasteaza minunat cu lemnul rosiatic al structurii aparente de lemn care sustine acoperisul.

Citește si: Amenajarea simpla a unui apartament de 2 camere de 60 mp

Olanda este o alta tara unde poti gasi biserici pe lista proprietatilor de vanzare, o veste buna pentru familia care a transformat un lacas de cult al evanghelistilor reformati intr-o locuinta mica, dar cu gust. Proprietarii au pastrat multe din elementele originale, cum ar fi acoperisul din lemn cu panta foarte mare sau geamurile din sticla colorata. In rest, mobilier cu accent modern populeaza spatiul de zi de la parter, supanta fiind rezervata zonei de noapte.

O abordare interesanta a fost cea a arhitectilor Ruud Visser Architecten care au realizat o „casa in casa” intr-o biserica imensa din lemn din Rotterdam. Spatiul din interiorul bisericii ar fi putut sa gazduiasca locuinte medii pentru 6 familii. Din acest motiv, arhitectul a decis sa construiasca o casa separata in interiorul cladirii de cult, lasand aparenta tranzitia dintre cladirea veche si cea noua. In plus, locuintorii beneficiaza de o „curte” acoperita cu proportii mai mult decat generoase.

Revenind pe taram londonez, DOS Architects au transformat doua etaje ale unei catedrale din 1853 intr-un loft luminos si deosebit de spatios. Desi s-a folosit multa vopsea alba pentru amenajarea spatiului, locul este orice numai nu monoton, judecand dupa culorile tipatoare ale mobilierului.

Citește si: Amenajarea unui apartament mic, de un minimalism „cald”

Preferata noastra este „Capela de pe deal”, un proiect care a transformat o mica biserica metodista din Anglia intr-o proprietate cocheta care poate fi inchiriata pe Airbnb. Exteriorul dramatic din piatra realizat in secolul 19 ascunde un interior tip cabana moderna care poate gazdui 7 oameni.

In New York, pastrand elementele arhitecturale ale unei bisericute, LABLstudio a amenajat o locuinta pe mai multe etaje introducand mobilier contemporan, cu linii curate si puternice.

Citește si: Transformarea unei ferme vechi într-un interior rustic

O biserica veche poate gazdui chiar si doua locuinte in cazul unei reconversii. Asa s-a intamplat in Basel, Elvetia, unde o biserica din 1924 a fost restaurata si transformata in doua locuinte dispuse fiecare pe cate un etaj. Casa de la etaj este suspendata intr-o cutie de beton, iar peretele acestei cutii devine suport de tablouri pentru casa de la parter.

Sursa foto: design-milk.com

Loading...

Comentarii

Newsletter