Muzeul memorial C.I. si C.C. Nottara

23 iulie 2009 , 10246 afisari

Despre povestea acestui loc minunat, incarcat de amintiri, ne povesteste doamna director Corina Iliescu. Evenimentele sunt rememorate cu drag, cu pasiune, de un artist cu suflet mare.

C.I. Nottara face parte dintr-o veche familie bizantina de origine greaca, avand un stramos Patriarh la Ierusalim in secolul al XVIII-lea, erudit invatator al copiilor domnitorului Nicolae Mavrocordat. Bunicul sau, fiind medic, s-a stabilit in Romania la inceputul secolului al XIX-lea, iar tatal sau a fost functionar la Curtea de Conturi. Nottara a ramas orfan de tata la varsta de 12 ani si de mama la 16 ani. Mai tarziu, el si sora sa au fost infiati de un unchi, Iacovache, si oprit, pe cat era posibil, de la visul sau de a face teatru. Totusi, pacalindu-l pe acesta, cu un talent demn de admiratie, reuseste sa joace pe scenele teatrelor de vara, pe la carciumi sau la Liceul Sf. Sava, fiind un elev sarguincios.Devine student la Conservatorul de Arta Dramatica si Lirica la 16 ani (in paralel cu liceul), la clasa profesorului Stefan Velescu.La varsta de 24 de ani, cu o scrisoare de recomandare, este acceptat sa studieze la Teatrul Odeon din Paris, alaturi de nume celebre precum Got, Delaunay, fratii Coquelin. Intors in tara, se dedica scenei Teatrului National timp de 60 de ani, nelipsind nici macar o data de la vreun spectacol".

Pe parcursul carierei sale a jucat un impresionant numar de 700 de roluri. Intre anii 1877 si 1934 a activat la Teatrul National, in 1889 a fost numit director de scena, in 1885 devine societar al importantei institutii, iar in 1893 profesor de declamatie.

Generatiile trecute au aplaudat la scena deschisa modul magistral in care a interpretat personaje celebre.

A fost Iscoada in „Razvan si Vidra" de B.P.Hasdeu, De Mailly in „Doua orfeline" de A. d' Ennery si Cormon, Don Henriques in „Don Juan de Marana" de Alexander Dumas si lista continua. Medaliile sunt nenumarate si le putem admira si in muzeu: „Meritul Cultural", „Steaua Romaniei", „Barbatie si Credinta", „Coroana Romaniei - 10 Mai".

Maestrul Nottara se casatoreste cu Eleonora si au un fiu, compozitorul de mai tarziu - Constantin C. Nottara. Ca o veritabila dinastie de artisti, in care sensibilitatea si talentul se transmit din generatie in generatie, fiul abordeaza genul muzical, studiind vioara de la varsta de 9 ani.

Muzeul Memorial a fost infiintat in 1956, in urma donatiei facute de Ana Nottara, sotia compozitorului C.C. Nottara. Continuand sa locuiasca aici pana la sfarsitul vietii, dumneaei se ocupa de imbunatatirea si organizarea colectiei. Vasta biblioteca cuprinde circa 7.700 de volume, iar arta decorativa este de mare diversitate: Portelan de Sèvres, Maissen, Alt Wine, vase japoneze, chinezesti, sticla de murano, Galle, oglinda venetiana si candelabru de cristal de Boemia, ce dau interiorului maretie si eleganta.

Mobilierul este eclectic si cuprinde piese de o mare valoare, dintre care se remarca masutele orientale cu incrustatii de fildes si sidef, o comoda si o masuta Louis XVI, vitrina Henry Martin si replicile de mobilier Boulle.

Pianul Bechstein atrage inevitabil ochiul privitorului si reaminteste de splendoarea seratelor muzicale din salonul Nottara.  

Loading...

Comentarii

Newsletter