Romul Nutiu Furioso!

02 mai 2012 , 5472 afisari

Romul Nutiu este singurul artist din Romania care poate fi vazut sau inteles in contextul expresionismului abstract american si primul care incepe sa lucreze, din anii ’60, in aceasta maniera. Expresionismul abstract s-a dezvoltat ca miscare artistica la mijlocul secolului XX, in America, mai exact la New York. A continuat si decantat filonul ideatic transmis de operele non-figurative ale lui Wasilly Kandinski si de artistii de avangarda din aceea perioada, care au parasit Europa. Opera lui Romul Nutiu nu se incadreaza intr-o abordare strict ermetica, este una poetica, meditativa. Lucrarile sale ii dau privitorului sansa de a descoperi in cromatica exploziva mituri si legende, personaje, natura si energii vitale.

Figurativul permeabilizeaza uneori abstractul, pentru a construi noi unghiuri de analiza a temelor alese. Culoarea capata forma. Nu este cromatica aceea responsabila de a umple contururi atat in pictura, cat si in obiect si instalatie. O echipa castigatoare pentru arta romaneasca Ultima sa expozitie din capitala este rodul admiratiei si al efortului curatorial al Joanei Grevers, totodata si proprietar al “418 Gallery”, ce il reprezinta pe marele artist timisorean. Originara din Romania, Joana Grevers s-a stabilit, in 1974, impreuna cu familia sa in Germania. A studiat medicina si, mai tarziu, istoria artei. Face parte din board-ul prestigioasei Peggy Guggenheim Collection, iar misiunea sa de suflet este promovarea artei contemporane romanesti in intreaga lume. A organizat la proprietatea sa de la Cetate, de pe malurile Dunarii, ateliere de creatie, iar la galeria din Bucuresti, numeroase expozitii personale sau de grup ale artistilor reprezentati de ea.

Totodata, acestia au cucerit colectionari de la targurile din America, la Palm Beach si Santa Fe, si de la Toronto, Canada. Prin efortul Joanei Grevers, lucrarile lui Romul Nutiu sunt astazi parte integranta a muzeelor si colectiilor particulare din Europa sau America, fiindu-le recunoscuta atat valoarea incontestabila, cat si apartenenta la miscarea internationala. Joana Grevers spunea: “Romul Nutiu este extrem de curajos. Incepe sa lucreze in aceasta maniera intr-un moment cand legatura cu vestul era aproape inexistenta, iar in Romania se practica exclusiv realismul socialist. El a lucrat in acest stil permanent, de la inceputul creatiei sale pana astazi, realizand o opera vasta, de mare greutate.“

O viata inchinata artei plastice

Romul Nutiu are o cariera ce se intinde pe mai multe decenii, ramanand fidel unui principiu de creatie, in care artistul, un intelectual desavarsit, este angajat intr-o permanenta informare si introspectie. S-a nascut pe 28 iulie 1932, in comuna Bilbor, judetul Harghita. In 1940, in urma dictatului de la Viena, familia s-a refugiat la Blaj. Intre 1951 si 1957 este student la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj, avand ca profesori pe Feier Petru si Harsia Teodor. A fost coleg cu Leon Vreme, Sima Paul, Vasile Pop Szilagy si Alexandru Cristea. La sfarsitul studiilor se stabileste la Timisoara si debuteaza la Salonul Anual de Arta Plastica, unde va expune in permanenta. In 1958 urmeaza o specializare la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, clasa Alexandru Ciucurencu.

Din 1961 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar in perioada 1976-1983 este presedintele U.A.P. Timisoara. In paralel cu pictura urmeaza si cariera didactica, in 1992 fiind numit profesor la Facultatea de Arta din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, la catedra Pictura. A realizat mai multe proiecte si ansambluri de lucrari monumentale. In 1973, impreuna cu Gabriel Kazinczy, transpune proiectul „Stiinta, literatura si arta” in tehnica numita „cimenturi colorate”.

Mai tarziu, in 1977, realizeaza la hotelul Orizont din Predeal un ansamblu de doua lucrari monumentale cu temele „Orizont” si „Copacul”.

Nu rata noul numar al revistei Caminul, arta si inspiratie pentru casa ta. Acum o poti achizitiona si online.

Comentarii

Newsletter