Marilena Murariu filozof al culorilor

24 septembrie 2009 , 675 afisari

Imaginile expresive ale pisicii, alese drept protagonista a unui spectacol de lumini si umbre atent studiat, trimit catre mai multe domenii de comunicare.

Artista transmite stari de spirit, dialogheaza probleme fundamentale, existentiale, starneste o furtuna de idei, pentru ca, mai apoi, sa reclame un echilibru atotcuprinzator. Raspunsurile la intrebari izvorasc din privirile pline de mister ale unei feline, doar aparent comune.

Tehnicile abordate penduleaza intre ulei pe panza, pastel, tus, carbune, iar  juxtapunerea de culori construieste uneori imagini de o rara candoare, alteori de un puternic freamat interior. Lilith, Kira, Asoka, Cypria, Paloma, Diana, coboara din rama, ne mangaie alene, ne privesc enigmatic, pentru a ne invita intr-o lume de basm si poveste. La Balcic, pe veranda casei, sau intr-o gradina plina de flori cu arome incantatoare, artistul are ragaz sa se dedice muncii lui. Aici poate surprinde lumina soarelui ce poposeste alene pe un colt de rai, bataia vantului ce racoreste pret de o secunda umbra copacilor, sau imaginea cerului instelat si misterele noptii.   

Marilena Murariu este atat o rafinata artista cat si un veritabil filozof al formelor si culorilor. Cu fiecare etapa de desavarsire creativa, cu fiecare moment de evolutie inspirationala, ne propune o tema de discutie prin intermediul lucrarilor sale.

Subiectele alese ne vorbesc despre o extraordinara dragoste de viata, despre elogiul frumosului in fiecare fiinta creata de natura, despre mirajul germinatiei. Personajele sunt caracterizate de un spirit ludic, ce denota energii pozitive, caldura, armonie. Copilul sau adultul sunt angajati intr-o calatorie initiatica, asemeni micului print al lui Saint-Exupéry, armonizand alter ego-ul cu muzica fiecarui ton de culoare.

Formele sunt delimitate de o lumina aparte, ce izvoraste din personalitatea artistei, se simte, se vede in fiecare dintre lucrarile sale.

Pisica se substituie numeroaselor simboluri, intalnite de-a lungul istoriei si culturii, de la etern feminin pana la sambure de mister, depinde de opinia fiecaruia, dar poate ca nu ar trebui sa trecem cu vederea imaginea imediata - o felina delicata, ce toarce lenes, suspendata intre somn si veghe. Ne incanta cu jocurile sale pline de eleganta, ne relaxeaza cu blandetea sa, ne intelege cum numai el sau ea stiu cand le ignoram grabiti, si isi continua, in absenta noastra, analiza lor meticuloasa a lumii pline de surprize.

Loading...

Comentarii

Newsletter