Irina Garcia si culoarea calatoare

04 aprilie 2011 , 840 afisari

Acesti artisti isi iau titulatura de realisti si isi scufunda penelul in culori lumesti, asternand pe panza „portretul” lumii de toate zilele. Si mai exista si artisti care in loc sa dezvrajeasca existenta umana, o trec prin filtrul visului, isi scufunda penelul in magia culorii inchipuite si picteaza povesti. O astfel de artizana a visului este si artista Irina Garcia.

Pictor, decoratoare de interioare si pasionata a bricolajului, artista are un spectru vast de preocupari. Toate, insa, au ca si constanta iubirea pentru frumosul materializat in impodobirea spatiului inconjurator cu imagini ale unor lumi de basm. Stilul este proteic si foarte bogat, amintind de artistii secession, Paul Gauguin, ilustratia de carte dar si de drip-painting-ul lui Jackson Pollock.

Juxtapunerea, contrastul intre tonuri vii, tusa unitara dar si cea vibrata, in stil pointilist sunt marci distinctive ale artistei, care mizeaza pe virtutile expresive ale decorativului conjugat cu o picturalitate idiosincrasica. Artista abordeaza o gama diversa de teme cum ar fi cea a calatoriei, a timpului, a feminitatii vazuta ca prizonierat sau ca simbol ultim al frumusetii. Chiar si tema inocentei isi gaseste locul in pictura Irinei Garcia.

Ea este autoarea a numeroase serii de picturi. „Calatorii” este dedicata voiajului vazut ca o experienta mistica, de tip initiatic, care promite revelatii, bucurie si multa culoare. Calatoria reinnoieste sufletul ponosit de existenta lui statica, purtandu-l prin lumi neobisnuite. Personajul principal al acestei povesti este trasurica muzicala (o combinatie inedita si ludica intre o cutiuta muzicala si o trasura), simbol al mutabilitatii si al usurintei sufletesti caracteristice copilariei.

Natura este reprezentata prin flori vrajite, printr-un vegetal care devine o metafora vizuala a vietii insasi. Artista foloseste tonuri vii, pure, ca de sticla colorata sugerand fragilitatea impresiei care a inspirat crearea lucrarii. In unele tablouri („Calatorie V”) penelul se transforma in bagheta magica si tese vraji translucide ce insufletesc un fund de ocean luminat de o lanterna nelumeasca. Seria de autoportrete si portrete reia aceeasi atmosfera de poveste, introducand in universul plasmuit de artista, elementul uman.

Astfel se sugereaza legatura profunda dintre artist si arta lui, care nu este altceva decat frumosul univers compensatoriu fara de care fiinta creatorului nu ar fi completa. „Cutiuta muzicala” este un set de lucrari dedicat personajului cheie al operelor artistei. Cutiuta-trasurica, alcatuita din stele, flori, ursi de plus, bomboane si turta dulce, evoca lumea plina de promisiuni a copilariei dar si nostalgia pierderii acesteia, prin transparente si tonuri de brun. Lucrarile artistei sunt foarte armonioase compozitional, dovedind o temeinica intelegere a spatiului.

In „Legaturi” Irina Garcia investigheaza natura identitatii feminine, vazuta ca o forma de prizonierat. Lucrarile sunt  tulburatoare deoarece problematizeaza legitimitatea sociala a formelor de exprimare alese de femeie. O curea brun-inchis este pusa cand peste buzele ori nasul frumoasei blonde, cand peste ochii ori chiar trupul ei. Fondul negru, plat, sugereaza lipsa de speranta si perspectiva. Simturile femeii, senzualitatea, precum si vointa ei sunt suprimate.

Toate acestea sunt exprimate cu simplitate si sinceritate, intr-un registru cromatic cald, sumbru si in contururi grafice. Seriile „Secrete”, „Nimic indecent” si „Nostalgia” sunt tot incursiuni in abisurile feminitatii. Pe un fond rosu senzual isi joaca rolul personaje feminine carnavalesti, decadente, in stil baroc, care imbratiseaza fara rusine subtilitatile travesti-ului. In alta parte, artista sarbatoreste dialectica trupului feminin care apare reprezentat in doua ipostaze diferite. Primul trup este cald, deschis, pictat cu tuse picturale in nuante de brun.

Cel de-al doilea in schimb, e rece, grafic, ca de marmura albastra, revelat in plin proces de respingere a senzualitatii, inchis, inaccesibil. Armonizarea dramatica a tonurilor este perfecta: verde, auriu, albastru si brun, toate culorile isi gasesc perechea. In seria „Fluturi”, femeia este prezenta din nou, dar de data asta in ipostaza de mister al transformarii. Registrul cromatic mizeaza pe nuante de violet si albastru precum si pe o libera folosire a negrului in tusa plata. „Mangaierea razei de soare” este o parabola a integrarii femeii in ciclul cosmic al devenirii. Lucrarile sunt adevarate manuale renascentiste de astrologie, cultivand un registru figurativ grafic, de manuscris medieval. In „365” artista si-a propus sa imortalizeze constanta emotionala si vizuala a fiecarei zile, pe parcursul unui an intreg.

Irina Garcia s-a remarcat si prin munca ei de decoratoare, amenajand spatii precum cluburi, saloane, decoruri de televiziune, teatre, sedii ale bancilor si chiar si apartamente.

Penduland intre usurinta sufleteasca propusa in „Calatorii” si angoasele violet exprimate in tabloul „Asteptarea”, Irina Garcia dovedeste ca este o artista profunda si proteica. Pictorita fantasta, creatoare a unor lumi de poveste asterne in sufletele privitorului imagini ale unor vise inocente, ori splendide cosmaruri senzuale modelate dupa femei-fluture, rapsodiind in tonuri vibrante eterna frumusetea a picturii.      

Scurt CV:  IRINA GARCIA

Absolventa a Liceului de Arta „Nicolae Tonitza”.

2001 - Absolventa a Universitatii de Arta „Nicolae Grigorescu”, Bucuresti, sectia pictura, clasa profesorului Marin Gherasim.
2005 - Membra a Uniunii Artistilor Plastici

Expozitii personale:

2007 - „365”, Galeriile „Grigore Mora”, Bucuresti
2005 - „The Wine Club”, Hotel Hilton, Bucuresti
2005 - „Galeria de Arta”, Targu-Jiu
2004 - „Imagini ale femeii”, Galeriile „Grigore Mora”, Bucuresti
2002 - „Soul Mate Ball”, Leo Wings Club, Bucuresti
2002 - Lins-Club, Tarabostes, Seghes
1995 - „Bar Litere”, Bucuresti

Loading...

Comentarii

Newsletter