Gabriela Draghici, preaplinul sufletului de artist

10 mai 2012 , 1282 afisari

Numai un creator de frumos este atat de generos in a ne demonstra noua, privitorilor, o intelepciune atat de senina asupra vietii, inconjurandu-ne de caldura si armonie. In atelierul sau lucrarile se nasc in fiecare zi, inspiratia construieste un poem in versuri animate de o sensibilitate aparte, pentru care detaliul deschide noi ferestre de lumina.

A pornit de la tapiserie, in care materialele sunt delicate, moi, pastrand o nota feminina, suava. Pictura i-a oferit o noua dimensiune in evolutia sa, putand astfel sa surprinda alte laturi ale dorintei sale de exprimare.

Peisaje, case, atmosfera unui oras pastrat doar in amintiri, nostalgia unei zile de vara, o clipa in care natura dezvelea un copac inflorit... Din spatele lucrarilor sale, artista surade incantata ca poate sa vorbeasca despre toate acestea.

Gratia tapiseriilor sale rezida mai ales din subiectele abordate, ce transpar limitele decorative, fiind o declaratie de stil, o maniera particulara, prin care imbina traditia lucrului de mana cu ritmul de existenta actual.

Practic, pot fi actor principal intr-o amenajare moderna a unui camin sau o piesa de rezistenta intr-un decor al unei institutii publice. 

Semnatura Gabrielei Draghici se regaseste in numeroase opere de arta monumentala, ce au trecut testul timpului, lucrari realizate impreuna cu sotul sau, marele artist plastic Ion Draghici.

Intre anii 1995-1996 a lucrat la cortina teatrului Gheorghe Pastia din Focsani, unde, in 2003 a realizat si o pictura murala. Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti ii gazduieste lucrarile, iar la Academia de Studii Economice s-a ocupat de restaurarea picturii mu rale. Tapiseriile sale, executate cu migala si talent indiscutabil, se afla la Biblioteca Universitara si la sediul „Aedificia Carpati”.

Hotelul International din Sinaia, Biblioteca Univer sitara, Fundatia Carol I, Banca Nationala sau Teatrul National din Caracal sunt doar cateva dintre institutiile in care se afla lucrarile sale, un motiv in plus de mandrie pentru un artist complet, care surprinde prin muzicalitatea operei sale, prin armonia cromatica, prin alegerea unor teme si subiecte de un rafinament aparte.

Este demna de admiratie nevoia sa de puritate, de prospetime, realizata prin mijloace cromatice, pe care o degaja lucrarile sale. Elementele de referinta ale imaginilor unice puncteaza spontaneitatea unei trairi, a unei emotii, prelungita in timp intr-un tablou. O bucurie nedisimulata de a trai, anotimpuri, oameni, locuri, destinatii ale inspiratiei se materializeaza in compozitiile Gabrielei Draghici. Atelierul este locul in care artista materializeaza cuvinte dintr-un limbaj aparte, culoare, materie, lirism, expresie, densitate de idei, nostalgie si parfum de epoca. Ingredientele creatiei sale ating simturile privitorului, determinandu-l sa se simta misterios, atras de profunzimea fiecarei lucrari in parte.

Loading...

Comentarii

Newsletter