Quinoa, alimentul minune

02 decembrie 2009 , 1681 afisari

Boabele de quinoa sunt mici (diametrul maxim este de 2 mm), galbene si turtite. Faptul ca au in compozitie o cantitate impresionanta de proteine le transforma in candidati perfecti, cand e vorba de inlocuirea carnii. Trebuie adaugat faptul ca in aceste boabe se gaseste mai mult calciu decat in lapte, iar cantitatile de vitamine A,C,D,E, K, precum si concentratiile in fier, crom, cupru, iod, magneziu, potasiu si zinc sunt, si ele, impresionante.

Sistemul imunitar este primul care are de castigat in urma unei diete care contine quinoa. Rinichii, de asemenea,, iar buna functionare a rinichilor se traduce intr-un auz bun, o privire agera, respiratie sanatoasa etc.

Se prepara asemenea orezului, cu diferenta ca timpul de pregatire este redus la jumatate, iar boabele expandeaza mai mult, ajungand la de patru ori dimensiunea initiala.

Quinoa poate fi inclusa in multe retete, incepand de la simpla combinatie cu alte cereale, preparate rapid, si pana la budinca, supa, tocanita etc.

Iata o reteta simpla si foarte gustoasa: chiftele din quinoa.

Ingrediente:

200 gr quinoa
2 morcovi
1 praz
10 gr unt
2 oua
15 cl smantana
50 gr branza
Sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Se alege quinoa, se spala bine in apa rece si se pune la fiert in apa clocotita (cantitate dubla fata de quinoa) cu sare. Dupa 20 min se da de pe foc.

Morcovii si prazul se taie marunt sau se dau pe razatoarea mica, apoi se pun intr-o tigaie cu unt, jumatate de cana de apa, sare, piper si o lingura de zahar. Se fierb acoperit 10 min, se descopera si se mai fierb alte 5 min.

Intr-un castron separat se bat ouale cu smantana, iar peste acest amestec se adauga legumele, quinoa si branza.

Se fac chiftelute, care se coc intr-o tigaie usor unsa cu ulei. Se mananca calde sau reci, insotite de salata.

Pofta buna!

 

Loading...

Comentarii