Placinta cu fructe de sezon

17 septembrie 2015 , 1088 afisari

Daca sunteti pasionati de gatit, va invitam sa incercati una din cele 70 de retete apetisante din cartea “Fii brutar la tine acasa!”, de Tothne Libor Maria, de la Editura Casa: placinta cu fructe de sezon.

Aluat de baza moale, fragezit cu branza, care se poate imbogati – dupa plac, gusturi si posibilitati – cu diferite fructe, seminte, fructe samburoase (drupe).

Ingrediente:

500 g faina superioara 
1 lingurita sare
1 lingura zahar
250 g branza
2 linguri ulei
Circa 200 de ml apa calduta
20 g drojdie proaspata

Deasupra:
1-1,5 kg diferite fructe de sezon
1 lingurita scortisoara
2-3 linguri zahar brun
Migdale maruntite

Pregatire: circa 40 de minute
Dospire: circa 1 ora
Coacere: 25-30 de minute

Citeste si: Desert de sezon: prajitura cu prune si nuca

Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un bol si se omogenizeaza cu sarea si zaharul. Se face o adancitura in mijloc, se adauga branza, se toarna uleiul si apa, iar la urma se sfarama drojdia. Se incepe framantarea cu mainile sau cu malaxorul.

Se framanta un aluat usor, mai moale, dar nelipicios. Cand nu se mai lipeste de bol sau de maini, se pune intr-un bol pentru dospire, se acopera si se lasa la dospit 45 de minute, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, se acopera cu hartie de copt o tava de 30 x 45 cm si se pregatesc fructele. Fructele se spala, se scurg si se taie felii sau in jumatati, se indeparteaza cotoarele sau samburii. Placinta e foarte gustoasa cu pere, piersici, nectarine, prune, zmeura, mure, afine. Zaharul brun se amesteca cu scortisoara.

Citeste si: Placinta cu dovleac

Aluatul dospit se rastoarna cu grija pe planseta presarata cu putina faina si se intinde o foaie de marimea hartiei de copt. Aluatul se poate rasturna si direct in tava, dupa care se aplatizeaza si se modeleaza cu mainile. Deasupra se asaza fructe din belsug, apasandu-le putin si in aluat. Se presara cu zaharul brun cu scortisoara si cu migdalele maruntite.

Placinta se lasa la dospit doar cat timp se incinge cuptorul la 180° C. Se coace 25-30 de minute, pana devine aurie.

Material oferit de Editura Casa

Loading...

Comentarii

Newsletter