Rocăria, un plus de valoare pe care o poţi aduce grădinii

12 februarie 2017 , 3787 afisari

Un alpinariu (rocăria) este o amenajare mai mult decât potrivită pentru grădina unei case situată la deal sau la munte. Ideal ar fi să aşezaţi alpinariul pe o movilă, deci într-un plan mai ridicat faţă de restul grădinii.

Citește si: 40 de idei de a maximiza o grădină mică

Plantele necesare unui astfel de aranjament sunt, în primul rând, coniferele (plante veşnic verzi). Puteţi opta pentru specii de tuia, taxus, brazi, ienuperi târâtori, pini pitici sau conifere cu creştere globulară. Printre conifere plantaţi arbuşti, inclusiv cu frunze în diverse culori: Berberis th. atropurpurea, Cornus alba variegata, Euonymus, Spiraea goldflame, Pyracantha, Ilex, Viburnum etc. Nu uitaţi nici de arbuştii târâtori: Cotoneaster dammeri, Lonicera pileata etc.

Un alpinariu mai are nevoie de flori în diverse culori, perene şi anuale (Campanula, Alyssum, Portulaca, Armeria, Festuca sp., Achillegia, Hosta, Helleborus), dar şi de specii bulboase: zambile, muscari etc.

Citește si: 6 idei pentru o grădină personalizată

Reţineţi şi faptul că o rocărie are nevoie de un sistem de drenaj, care va preveni afundarea sau surparea amenajării, având în vedere că un astfel de aranjament are o greutate mare. Umpleţi fundaţia cu pietriş sau cu spărtură de cărămidă. Peste stratul de drenaj adăugaţi, în straturi, pământul pe care l-aţi extras din locul în care aţi săpat fundaţia, după care tasaţi şi udaţi minuţios fiecare strat de pământ, pentru a acoperi toate golurile.

Citește si: Cum poţi amenaja o grădină pe un teren în pantă

Text: Simona Popa     

Sursa foto:

www.shutterstock.com

Citește si: Cum mențineți un mediu curat și sănătos dacă aveți animale de companie

https://pixabay.com

Loading...

Comentarii

Newsletter