Amenajari Exterioare

Cum găsim peisagistul cu viziunea potrivită pentru grădina noastră?

Angajarea unui arhitect-peisagist pentru designul curţii devine un lucru tot mai puţin exclusivist. Apar tot mai mulţi ofertanţi pe piaţă, iar odată cu această tendinţă vine şi confuzia sau dificultatea de a alege peisagistul potrivit.

De cele mai multe ori, avem tendinţa să apelăm la doi-trei peisagişti care să ne facă propuneri, dar acele propuneri costă, iar riscul ca niciuna să nu fie exact ce ne dorim este destul de real.

Există persoane care cer două-trei variante de la un singur peisagist şi care sunt dispuse să lucreze cu specialistul lor, să construiască un proiect pe parcursul unei serii de discuţii. O altă posibilitate este aceea de a căuta foarte bine pe internet şi printre prieteni peisagistul sau firma de amenajări exterioare cu cele mai multe recomandări sau cu o viziune comună cu cea pe care o avem asupra viitoarei grădini. Într-un fel, niciuna din aceste metode nu este incorectă.         

Dar care este metoda cea mai apropiată de garanţia unor servicii de calitate?

De cele mai multe ori, clienţii cu care am mers până la capăt, obţinând un rezultat cu adevărat remarcabil (proiecte de design de care sunt mândri atât ei, cât şi eu, ca peisagist), sunt cei care aleg peisagistul printr-o metodă simplă: îl caută pe internet, vizând recomandările, portofoliul sau dovada unei viziuni şi a posibilităţii de utilizare a unor concepte de design ce pot duce la amenajarea dorită.  

Prin urmare, odată ce aţi găsit arhitectul peisagist sau firma de amenajări care pare a fi ceea ce aveţi nevoie, vă recomand să vedeţi cât mai multe proiecte ale designerului şi, eventual, să solicitaţi vizionarea unuia dintre acestea.

Odată ce vă întâlniţi cu peisagistul, arhitectul, designerul şi vedeţi unul dintre proiectele realizate de el, puteţi aprecia dacă are viziune, creativitate, răbdare şi profesionalism. Felul în care vă prezintă grădina pe care a amenajat-o şi în care motivează utilizarea unor materiale, plante, volume construite, corpuri de iluminat etc. dovedeşte de fapt capacitatea de a-şi motiva deciziile pe care le va lua pentru proiectul dumneavoastră.

Orice designer alege elementele componente ale unui proiect pe baza unui concept, a unor principii artistice, estetice şi inginereşti, căutând în permanenţă să obţină echilibrul între funcţional şi estetic.

Consider că această metodă de a alege peisagistul consumă cel mai puţin timp de ambele părţi şi oferă o punte de comunicare (foarte importantă), alături de încrederea că acel specialist este omul potrivit pentru a gestiona spaţiul în care urmează să investiţi şi în care vă veţi petrece o mare parte a timpului liber alături de familie.

Poate nu avem timp să vizionăm un proiect finalizat, poate suntem departe de locaţie sau poate pur şi simplu considerăm că nu merită efortul; în cazul acesta, vă recomand să stabiliţi prima întâlnire cu arhitectul peisagist la faţa locului, pe terenul pe care urmează să-l amenajeze, solicitând prezentarea unui proiect relativ similar pe calculator sau un catalog printat. Urmărind aceleaşi principii menţionate anterior – argumentarea elementelor utilizate în grădină, profesionalismul cu care a gândit amenajarea spaţiului respectiv –, vă puteţi da seama dacă merită să lucraţi cu acel peisagist.

Mie îmi place să discut atât despre aspectele plăcute, cât şi despre cele neplăcute ale unui proiect finalizat. Pentru că, până la urmă, şi eu vreau să ştiu dacă îmi ofer serviciile, viziunea şi timpul acelui proiect. Au fost situaţii când am refuzat clienţi, realizând de la început diferenţa de viziune asupra spaţiului. De exemplu, prefer să nu mă implic în proiecte în care mi se cere să introduc elemente care nu mă definesc profesional: îngeraşi din ipsos şi căruţe cu muşcate sau soluţii tehnice pentru care nu pot oferi garanţii de estetică şi siguranţă.

Dedicarea unui peisagist ar trebui motivată nu de bani, ci de potenţialul proiectului, de posibilitatea de comunicare cu beneficiarul şi de provocarea pe care o reprezintă spaţiul, mediul ambiental al zonei de amenajat. 

Evident, bugetul este un aspect extrem de important, iar peisagistul, designerul sau arhitectul ocupă şi poziţia unui project manager, a unei persoane care nu doar visează frumos spaţii, culori, plante, materiale şi texturi, ci înţelege efortul financiar, investiţia în acel spaţiu şi aşteptările clientului, alături de potenţialul psihologic de îmbunătăţire a vieţii celor cărora le este destinată amenajarea.

Responsabilitatea mea ca peisagist este să aduc bucurie şi să creez un spaţiu ce favorizează momentele frumoase, relaxante, pentru cei care beneficiază de cunoştinţele mele.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea. 

Text: Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe

Poteca – Studio arhitectura|design|creatie

www.amenajarigradini.blogspot.com

alexghemail@gmail.com

tel.: 0723.026.284

 

 

   

 

Related posts

Izolarea termică a mansardei: 3 soluții și sfaturi practice

Adina Meyers

3 moduri prin care iti mentii gradina in forma in timpul iernii

Adina Meyers

Coltul de relaxare din gradina

Adina Meyers