Amenajari Interioare

Centrala electrica sau centrala pe gaz?

Sezonul rece incepe sa bata curand la usa, asadar e bine sa ne pregatim din timp. Intrebarea careia vom incerca sa ii dam un raspuns astazi este urmatoarea: ce alegem dintre o centrala termica electrica si una pe gaz? Poate ca ai deja un raspuns in minte, insa cel mai probabil nu ai luat in considerare toate avantajele si dezavantajele celor doua optiuni.

Vom incepe direct prin a spune ca alegerea o vei face in primul rand tinand cont de zona in care te afli. Cum adica? Pai… sunt inca destule zone in Romania, orase chiar, care nu au gaz. Atunci ce faci? Normal ca aceasta optiune cade din prima. Dar daca avem la dispozitie ambele surse de alimentare? Abia acum ne putem uita la avantajele si dezavantajele pe care le ofera fiecare varianta in parte.

Incepem discutia cu centrala termica pe gaz, deoarece ea este cea mai comuna in momentul de fata. Ea este cea care ii ofera consumatorului o eficienta sporita, fiind de asemenea potrivita si atunci cand vrem sa ne putem bucura de incalzirea in pardoseala. Un alt avantaj este dat de pretul relativ scazut din ultimii ani al gazelor naturale. Randamentul este unul ridicat, iar prin folosirea unor automatizari putem face economii, deloc de neglijat, la factura lunara.

Daca avem de incalzit spatii mari atunci, atentia noastra va trebui sa fie neaparat indreptata catre centrala pe gaz. Asta pentru ca are o eficienta mult mai ridicata, la un cost mic. In plus, aceasta poate fi folosita pentru toate tipurile de instalatii de incalzire. Dimensiunile lor sunt si ele unele destul de compacte.

Evident, nu lipsesc dezavantajele. Un prim dezavantaj l-am mentionat deja la inceputul acestui articol, si anume accesul restrans la reteaua de gaze naturale. Nu toti ne putem bucura de o astfel de centrala termica deoarece inca avem in tara zone unde aprovizionarea cu gaz metan este inexistenta. Un alt dezavantaj este reprezentat de necesitatea unor verificari frecvente, astfel incat sa fie redus la minim riscul de scurgeri de gaze si implicit al unei explozii.

Pentru persoanele care stau in zonele in care nu este inca asigurata aprovizionarea cu gaz metan cea mai la indemana solutie este centrala termica electrica. Pretul acesteia poate varia in functie de puterea pe care o are (alegerea puterii se face tinand cont de dimensiunile locuintei noastre), dar si in functie de randamentul oferit, eficienta energetica si tehnologiile / sistemele cu care este echipata.

Care sunt avantajele oferite de centrala termica electrica? Pierderile sunt minime, deoarece intr-o proportie de aproape 100% curentul electric este transformat in caldura. De asemenea, acestea sunt usor de instalat, intreaga instalatie de incalzire necesitand mai putine batai de cap la montare. Riscurile sunt si ele mult mai mici, din moment ce nu pot exista scurgeri de gaze.

De cealalta parte insa… dezavantajele oferite sunt cele care ii tin pe multi cumparatori la distanta. Este vorba in primul rand de consumul destul de mare pentru locuintele spatioase. Asta face din centrala electrica o alegere buna doar pentru incalzirea spatiilor mai mici. Costurile lunare sunt si ele mai ridicate, iar riscul de scurtcircuit este mare daca nu avem o instalatie electrica corespunzatoare.

Related posts

Stilul rustic – chic, un stil care merita toata atentia

Adina Meyers

Amenajare sofisticată a unei case de familie

Adina Meyers

Cuprul, accent in trend

Adina Meyers