Amenajari Interioare

5 moduri în care tehnologia îți îmbunătățește casa și îi crește valoarea

Folosirea unor tehnologii smart în casa ta poate fi atât distractiv – când vrei să faci o seară de karaoke și un dispozitiv inteligent îți găsește instant melodia anilor ‘90 pe care vrei să o cânți – dar te poate ajuta și să economisești timp și bani – prin sisteme care controlează iluminarea și încălzirea.

 

Multe produse smart sunt ușor de instalat și o poți face chiar tu, dar pentru unele mai complicate va trebui să apelezi la specialiști. În oricare din situații, tehnologia îți va schimba casa în bine. Găsești mai jos cinci moduri prin care aceasta îți va eficientiza viața.

 

1.  Uitatul luminilor aprinse nu va mai fi o problemă

 

Când uiți o dată lumina aprinsă, costurile de întreținere nu se vor schimba. Dar dacă se întâmplă atât de des încât ești nevoit să schimbi becurile o dată la două luni, vei observa că suma de pe factura de la curent va crește.

 

Dacă investești într-un sistem de iluminare smart, vei putea să aprinzi/stingi sau să reglezi nivelul de luminozitate prin intermediul unei aplicații de pe telefon. Poți face asta din altă cameră și chiar din alt oraș.

 

Astfel, dacă ai uitat lumina aprinsă pe hol când ai plecat în vacanță, nu trebuie să te îngrijorezi. Trebuie doar să folosești telefonul pentru a o stinge și te vei putea odihni liniștit. Mai mult, poți seta luminile să se stingă la anumite intervale de timp, spre exemplu, înainte de culcare.

 

2.  Poți ajusta temperatura din casă de oriunde

 

Ai ajuns acasă obosit după o zi de muncă și te-ai așezat confortabil pe canapea ca să te uiți la televizor. Îți dai seama că îți este frig, dar în același timp te simți prea extenuat ca să te ridici să reglezi nivelul de căldură.

 

Nu vei avea această problemă dacă ai un termostat/controller care îți permite să controlezi centrala atât manual, cât și prin intermediul unui smartphone. Mai mult, la fel ca sistemul de iluminare, poți seta controllerul să pornească încălzirea la anumite ore sau să mențină o anumită temperatură în casă când ești în concediu.

 

3. Costurile cu factura de întreținere vor scădea

 

Sistemul de iluminat smart și controllerul smart te pot ajuta să scazi costurile de întreținere, dar există modalități de a economisi și mai mult. Un astfel de mod este utilizarea panourilor solare.

 

Deși inițial este o investiție costisitoare – începând de la 2100 de euro pentru un sistem de panouri cu boiler ce asigură încălzirea și apa caldă pentru o familie de două-patru persoane – te vei bucura de ea pe termen lung, când vei avea autonomie și căldura pe care o vei folosi va fi produsă doar prin intermediul panourilor.

 

Mai mult, această metodă de încălzire este foarte prietenoasă cu mediul, deoarece nu produce niciun fel de gaz de seră. Combustibilii fosili, tradiționala sursă de energie, emit metan și dioxid de carbon, factori care contribuie la încălzirea globală și la scăderea calității aerului.

 

4. Poți căuta orice, oricând pe Google, doar prin intermediul vocii

 

Vrei să afli care este starea vremii? Vrei să știi care sunt ingredientele pentru guacamole? Tot ce trebuie să faci este să întrebi dispozitivul inteligent Amazon Echo sau Alexa. Acesta îți recunoaște vocea și răspunde la comenzi. Momentan poate recunoaște doar limba engleză.

 

Un astfel de dispozitiv îți poate ușura viața, deoarece îi poți da comenzi vocale. Spre exemplu, când gătești și ai mâinile ocupate sau murdare dar ai vrea să asculți melodia preferată, tot ce trebuie să faci este să îi comanzi dispozitivului să o caute pe YouTube și să îi dea play.

 

5. Valoarea casei tale va crește

 

Crearea unei smart home ar putea avea mai multe beneficii în afară de scăderea costurilor de întreținere și de o viață mai ușoară și mai eficientă. În cazul sau în momentul când vei vrea să vinzi locuința, prețul ei de vânzare va fi mult mai ridicat față de case asemănătoare, fără dotări smart.

 

Dotări permanente precum panouri solare și controllere smart sunt elemente cheie ce vor atrage potențiali cumpărători. Dacă scopul tău este vânzarea ulterioară a casei, merită efortul instalării unor tehnologii smart, pentru a crește valoarea imobilului.

 

Adăugarea unor sisteme care să îți transforme casa obișnuită într-una smart te va ajuta să ai o experiență mai confortabilă dar și să economisești bani pe termen lung. Deoarece tehnologia evoluează constant, devine din ce în ce mai ușor și accesibil să faci schimbări semnificative în căminul tău.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

Related posts

De ce sa folosești detergenți ecologici pentru casa ta?

Adina Meyers

Lemn natur şi accente tonice

Adina Meyers

Idei de pardoseală pentru refacerea scărilor de la casă

Adina Meyers