Ce trebuie sa stiti despre ventilarea naturala a locuintei

21 aprilie 2016 , 1790 afisari

Daca doriti sa evitati aparatele mecanice in scopul ventilarii locuintei, atunci o solutie viabila este ventilatia naturala.

Citește si: Tipuri de case si materiale folosite la construirea lor

Ce presupune, insa, ventilatia locuintei? In primul rand, idea de ventilatie se refera la introducerea aerului din atmosfera si indepartarea celui din interiorul locuintelor in cantitati suficiente pentru a ne asigura confortul. Cu ajutorul ventilatiei putem sa indepartam excesul de caldura din interiorul spatiilor inchise sau sa extindem in interiorul acestora conditiile termice favorabile ale mediului exterior. De asemenea, inlatura alterarea compozitiei aerului.

In cazul ventilatiei naturale, aerul patrunde si se elimina prin deschiderea ferestreleor,  usilor sau cailor de aerisire. Un aspect important este sa adaptam aerisirea in functie de diferitele lucruri pe care le facem. De exemplu, unele activitati ca dusul, spalatul hainelor sau gatitul produc o anumita cantitate de vapori. Aceasta umiditate trebuie sa fie eliminata din interiorul casei pentru a pastra un mediu interior adecvat. Cu ajutorul oberlihturilor se poate obtine o aerisire permanenta, fara alterarea microclimatului si fara a necesita parasirea incaperii.

Citește si: Caldura intr-o casa vitrata

Intrucat ventilatia se realizeaza aproape exclusiv in conditii naturale, este necesar ca incaperile sa nu fie ermetic inchise. Intre aerul din interior si cel exterior trebuie sa se realizeze un schimb permanent (mai mare sau mai mic), avand ca rezultat inlocuirea unei părti din aerul incăperii. Acest schimb natural depinde atat de unii factori fizici ai aerului (temperatură, presiune, directie si viteză a curentilor de aer), cat si de caracteristicile constructive (natura materialelor, amenajari).

Atunci cand conditiile exterioare o permit, ventilatia naturala se dovedeste a fi o metoda cu un consum redus de energie pentru asigurarea confortului termic si mentinerea unui mediu sanatos in interiorul locuintei.
 

Sursa foto: http://airows.com

Citește si: Cum mentii caldura intr-o casa vitrata
Loading...

Comentarii

Newsletter