Sfaturi pentru altoirea lamaiului

03 ianuarie 2012 , 18635 afisari

Puietii se reteaza la o inaltime de 15 – 20 cm, tinandu-se seama ca un arbust bine format trebuie sa aiba un trunchi mic de 3 - 4 ramuri repartizate in jurul varfului de crestere. Dupa aceea taietura se netezeste si, in functie de grosimea altoiului, se detasaza din portaltoi o pana ascutita, cu trei muchii, incat sa rezulte o adancitura corespunzatoare cu pana detasata din el. 

Trebuie sa stiti ca altoiul provine din coroana unui lamai in plina rodire si trebuie sa prezinte cativa muguri bine conturati – de obicei, 3 - 4. La baza altoiului, opus unui mugure, se efectueaza doua taieturi, in asa fel incat sa rezulte o pana identica celei detasate din portaltoi. Se trece, apoi, la introducerea penei in adancitura de aceeasi forma executata in portaltoi. Daca pana altoiului este mai mare decat adancitura portaltoiului, se ajusteaza cu ajutorul obiectului ascutit pe care il folosim pentru taiat – de obicei, un briceag pentru altoire sau un cosor. Se va ajusta pana cand intra bine si putin fortat in adancitura pregatita. Trebuie sa se aiba grija ca scoarta altoiului sa corespunda cu cea a portaltoiului pe toata lungimea taieturilor, dar mai ales in portiunea de varf a penei altoi, de unde incepe procesul de sudare a celor doua componente. 

Ce facem dupa realizarea altoirii?

Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul se trece la legarea zonei de contact. Aceata zona se leaga strans, incepand de sus in jos. In continuare, unii specialisti recomanda ca taietura din capul portaltoiului si portiunea ranita pe care s-a efectuat legarea sa se infasoare cu un strat subtire de vata. Daca aveti la indemana, puteti folosi o eprubeta cu diametrul interior care sa corespunda grosimii portaltoiului - se introduce altoiul in ea astfel incat sa se acopere in intregime legatura facuta, buza eprubetei sprijinindu-se in stratul de vata. 

De la altoire pana la noua ramura 

Vasul in care se afla planta altoita se pune intr-un loc bine luminat, asigurandu-i-se si conditii corespunzatoare de umiditate si temperature. Cam in 3 - 4 saptamani de la realizarea altoirii, mugurii altoiului pornesc sa creasca. Cand lastarii noi ating lungimea de 3 - 4 mm, se poate indeparta eprubeta. Legatura ramane deocamdata la locul ei! 

Peste 1 – 2 saptamani, cand lastarii ating 4 – 6 cm lungime, sau chiar mai mult, se poate trece la indepartarea stratului de vata si a legaturii. 

Daca se lucreaza cu mare atentie la altoire si se asigura plantelor altoite conditiile de care au nevoie de temperature, umiditate si lumina, sansele de prindere sunt intr-un procent foarte mare. 

Daca altoirea se face pe o planta care deja are mai multe ramuri care se preteaza la altoit, se pot folosi altoi din mai multe specii de citrice, oferindu-i copacelului dumneavoastra sansa de a va uimi cunoscutii prin ramuri care sa ofere mandarine, iar altele lamai sau portocale. 

Se poate ca o astfel de interventie, cum este altoirea, sa para brutala unora, care sa o gaseasca de evitat. In aceste cazuri puteti rece la studirea agendei dumneavoastra cu numere telefonice, unde puteti gasi un cunoscut care deja a incercat – si reusit cu succes – sa altoiasca un copacel. Merita sa incercati, dat fiind ca si satisfactiile vor fi pe masura!

Material preluat de pe 121.ro

Loading...

Comentarii

Newsletter