Rolul peisagistului in gradinile romanesti

09 august 2010 , 903 afisari

Arhitectura peisajera, un domeniu tanar si inca neconturat in Romania, are nevoie de o sustinere in fata cititorilor si asta voi incerca sa fac in urmatoarele randuri.

Momentan, in Romania arhitectura peisajera se rezuma indeosebi la spatii verzi particulare, si mai putin la planificarea teritoriala si dezvoltarea unui ambient public urban, ceea ce face ca peisagistul sa utilizeze o parte din cunostintele acumulate, rezumandu-se la statutul de designer de peisaj sau garden designer.

Ma bucur sa spun ca fac parte din primele generatii de peisagisti din Romania, totodata recunosc ca am si sarcina de a participa la fixarea acestui domeniu intre ceilalti specialisti ce lucreaza cu mediul inconjurator si ambientul creat, dar si in fata posibililor clienti ce vor apela la serviciile unui peisagist.

O curiozitate ar fi evolutia acestui domeniu in Romania, unde a existat un interes clar inainte de perioada comunista. Exista amenajari peisajere de calitate, ce au peste 150 de ani, sub forma gradinilor publice si a parcurilor (cele mai cunoscute fiind Gradina Cismigiu, Parcul Herastrau, Parcul Carol etc.) realizate de peisagisti straini din Germania, Franta, Austria. In perioada comunista, locul peisagistilor este luat de arhitecti in colaborare cu horticultori si artisti plastici. Marturie raman parcurile si gradinile din acea vreme, care pentru mine nu sunt nici pe departe un apogeu al esteticii spatiilor verzi, dupa cum nici astazi nu putem spune acest lucru.

Astazi, peisagistul are in fata sarcina de a crea un mediu ambiental public sau privat de calitate, cu premise clare: estetic si functional; dar intr-un ritm alert si in fata unor “consumatori” confuzi si neinformati. Dar pentru asta sunt eu aici!

Cred cu tarie ca o familie ce isi petrece timpul in gradina particulara sau in parc nu trebuie sa aiba o cultura a arhitecturii, a peisagisticii sau a artelor plastice, ci pur si simplu peisagistul trebuie sa rezoneze la nivel senzorial si psihologic cu ei, asa cum un pictor trebuie sa comunice cu privitorul prin pictura sa si nu prin vorbe sau alte explicatii. Un spatiu de calitate il simtim si il apreciem fara dubii atunci cand este cazul, desi noi acum ne concentram cel mai mult pe functional (Unde e banca? Unde e cosul de gunoi? De ce nu e lumina?), lucruri de baza care inca nu au fost intelese tocmai de veriga cea mai importanta, si anume cel ce comanda serviciul, si aici ma refer la spatiile verzi publice.

In cazul spatiilor verzi private, lucrurile sunt mult mai simple. In mare parte, proiectele mele au fost si sunt desfasurate in cadrul mediului privat, iar dezvoltarea unui design pentru astfel de spatii este mai simpla atunci cand vine vorba de negocierea esteticii si a functionalitatii. Simplu, omul stie ce vrea sa faca in gradina, eu stiu cum sa o fac sa arate bine zi si noapte, vara, iarna, cu bugetul alocat.

Cand ma pun in postura clientului, primele intrebari care apar referitor la amenajarea gradinii sunt:

Chiar am nevoie de peisagist?
Ce stie sa faca?
Cat costa?

Aceste intrebari isi vor gasi raspunsul in urmatorul text, pana atunci trebuie sa revin asupra unui aspect pe care il reiau aproape cu orice ocazie.

Daca imi doresc o gradina cu un design deosebit si o functionalitate gandita de un specialist, trebuie sa stiu ca vara si iarna sunt momentele perfecte pentru a porni discutia cu un peisagist si pentru a contura un design astfel incat primavara si toamna sa pot amenaja si planta asa cum imi permit momentele de repaos vegetativ al plantelor.

Ma bucur ca pot comunica cu dumneavoastra prin intermediul acestui site! Daca aveti intrebari, de acum inainte voi fi aici!

 Informatii oferite pentru www.casamea.ro de Ing. Peisagist Alexandru Gheorghe

 

Comentarii

Newsletter