Plante salbatice si de gradina folosite ca mirodenii

23 iunie 2015 , 2493 afisari

In urma cu mii de ani, oamenii primitivi utilizau frunzele plantelor pentru a infasura mancarea si obtineau astfel noi arome. Cu timpul, au invatat sa le deosebeasca dupa aspect si miros. Mai tarziu, chinezii au inceput sa foloseasca mirodeniile ca remedii pentru boli.

De atunci si pana la raspandirea si utilizarea lor in toate colturile lumii a trecut mult timp, iar in prezent le gasim frumos ambalate in orice supermarket.

Condimentele contribuie la aromatizarea si desavarsirea gustului diverselor preparate din carne, legume sau fructe. Ca mirodenii, se pot folosi coaja, frunza, floarea sau fructul/semintele unei plante. Pentru condimentare, se face apel la plantele salbatice, exotice sau la cele cultivate in gradina. Dintre plantele salbatice, cele mai cunoscute sunt: macrisul, leurda, podbalul, salvia si asmatuiul.

Citeste si: Mirodenii... din ghiveci

Din categoria plantelor de gradina, amintim cimbrul, care se foloseste la condimentarea mancarurilor din carne de porc, vita sau legume (varza, cartofi sau conopida). Busuiocul este ideal pentru salate, dar si pentru fripturi, gratare, sosuri sau supe. Tarhonul se adauga in ciorbele de fasole sau de peste, precum si in sosuri.

Rozmarinul se pune in carnea tocata, indeosebi in cea de miel. Dafinul este intrebuintat cu succes in mancarurile din legume, in sosurile pentru fripturi si in conservele de legume. Menta este cunoscuta si ca un bun condiment pentru supe.

Loading...

Comentarii

Newsletter