Inmultirea orhideelor

02 august 2011 , 10007 afisari

Ele recurg la diferite trucuri pentru a-si atinge scopul dorit (culoarea si mirosul deosebite, asemanarea izbitoare cu diferite insecte). Natura insasi a avut grija ca speciile sa nu se incruciseze intre ele, plantele ajungand in starea optima de polenizare doar in momentul in care polenizatorii se apropie de floarea potrivita.

Polenizarea si fructificarea  Fructificarea are loc doar in momentul in care polenul ajunge pe columna. Putem sa polenizam pe cale artificiala o orhidee cu ajutorul unui betisor subtire. Daca polenizarea s-a materializat, capsulele cu seminte ajung la maturitatea completa dupa sase-noua luni.

Capsulele au forma nucilor si marimea unui fruct, iar semintele sunt foarte mici, avand dimensiunile unui fir de praf.

Orhideele se incruciseaza foarte usor (dand nastere la un adevarat „potpuriu” de forme si culori), mult mai simplu decat alte specii de plante.

Astfel exista posibilitati nelimitate de obtinere a unor hibrizi la care inflorirea dureaza luni de zile, atat pentru cei care si-au facut din cultivarea orhideelor un hobby, cat si pentru cultivatorii specializati.

Metode de inmultire
Primele tentative de inmultire a orhideelor pe cale artificiala au aparut la inceputul secolului XVIII, iar primul hibrid mai cunoscut a fost Calanthe Dominyi.

Numarul plantutelor obtinute in acest mod a fost foarte mic, iar acestea cresteau doar pe crengile pe care se dezvoltau in mediul lor natural. Au trecut multe decenii pana s-a descoperit ca nici in mediul lor natural semintele orhideelor nu sunt capabile sa germineze daca nu le sunt asigurate anumite conditii.

Pentru a germina, a creste si a se inmulti, orhideele sunt dependente de alte organisme, ele avand la baza dezvoltarii lor o relatie simbiotica localizata la nivelul radacinilor plantei.

Simbioza se realizeaza cu diferite specii de ciuperci (micorize) cu care formeaza o legatura stransa de coabitare.

Aceasta simbioza are un rol major in germinarea semintelor.

Semintele orhideelor contin foarte putine rezerve nutritive, iar supravietuirea si dezvoltarea embrionului sunt conditionate de prezenta in sol a unei anumite specii de ciuperci cu care formeaza o legatura foarte stransa (pe langa conditiile optime de lumina, caldura si umiditate).

Existenta orhideelor depinde de polenizatori (insecte, pasari etc.) si de prezenta micorizelor, iar raspandirea lor este strict limitata la un anumit habitat (areal). Deoarece inmultirea si pastrarea micorizelor sunt destul de complicate, in prezent germinarea semintelor se face pe cale artificiala (in vitro) in laborator. Semintele se seamana intr-un substrat special.

Pe parcursul a 1-6 luni ele incoltesc si sunt transvazate intr-un alt substrat, care le asigura o dezvoltare corespunzatoare.

Acest proces se repeta de mai multe ori, pana in momentul in care plantele ajung la varsta de 2-4 ani, varsta la care pot fi scoase in camp.

Din acest moment, plantutele vor inflori dupa o perioada de 2-5 ani.

La sfarsitul secolului XX a aparut o noua metoda de inmultire a orhideelor, cea pe cale vegetativa.

Inmultirea pe cale vegetativa se bazeaza pe proprietatea pe care o au tesuturile vegetale de a regenera partile pierdute si de a schimba functiile partilor ramase. Avantajul acestui tip de inmultire este acela ca se obtine un numar mult mai mare de plante care, puse in conditii corespunzatoare, inradacineaza, dand nastere la indivizi cu insusiri si caractere identice cu cele ale parintilor.

Articol realizat pe baza cartii "Orhideele - minuni coloarte" publicata de Editura Casa.
B-dul Decebal nr. 2, bl. C53 ap. 12 Oradea, Romania

Tel: + 40 359 464 363
Fax: + 40 359 800 941
e-mail: [email protected]
www.edituracasa.ro

Comentarii

Newsletter