Hidrantul din gradina

09 decembrie 2012 , 869 afisari

In cazul in care sunt cultivate legume, consumul de apa va fi ridicat. In acest caz este recomandata formarea unui racord de irigatie separat, direct de la reteaua comuncala de apa, cu apometru separat, daca acest lucru este permis de furnizor. Aceasta metoda poate aduce economii considerabile, intrucat pentru cantitatea de apa utilizata petru irigatie nu va fi perceputa taxa de canalizare.

Dupa reconadarea unor producatori diametrul conductei de racordare va fi de cel putin DN 20, in cazul gradinilor mai mari este recomandata o conducta cu diametrul de DN 25. Aceasta recomandare are la baza faptul ca pierderile cauzate e vascozitate sunt cu atat mai ridicate cu cat conducta este mai lunga, astfel in cazul conductelor cu diametrul mai mic n-ar fi asigurata presiunea necesara pentru functionarea stropitorilor. 

Pentru irigatia unei gradini cu o suprafata de 300-500 mp, de forma obisnuita, este corespunzator un furtun de stropit traditional, racordat la robinetul din exterior. Pentru irigatia unei suprafete mai mari este necesar caruciorul pentru furtuni si furtuni de stropit cu diagonala de cel putin 3". 

In cazul in care suprafat gradinii depaseste 1000mp (sau daca este mai mica dar de forma ingusta si prea lunga) este necesara montarea stropitorilor langa locurile care sunt udate des. Aceste stropitori sunt alimentate cu apa prn conductele subterane din otel sau din material plastic. Cea mai practica solutie este utilizarea bazinelor colectoare de apa subterane, la care pot fi racordate, cu elemente de racordare rapida, furtunuri scurte.

In cazul sistemelor de irigatie sau de micro-irigatie de dimensiuni ridicate este recomandata incredintarea proiectarii si executarii hidrantului unei firme de specialitate in domeniu - totodata si verificarea debitului sursei de apa. 

Articol preluat din cartea Sisteme de irigare - Editura Casa

Pentru mai multe informatii informatii intrati aici

Loading...

Comentarii

Newsletter