Cum să amenajezi grădina ca un profesionist

19 iulie 2016 , 7084 afisari

Ţi s-a întâmplat să priveşti superbele grădini din reviste şi să oftezi? Ai vrea să ştii cum să oferi grădinii tale acel look inedit pe care designerii îl obţin cu atâta uşurinţă?

Citește si: 40 de idei de a maximiza o grădină mică

Atunci urmează următoarele 10 sfaturi oferite de un designer premiat, şi anume Caroline Tilson, care ne asigură că putem face grădina să pară amenajată de un profesionist.

1. Viziunea

Primul şi cel mai important pas este acela de a-ţi forma o viziune clară asupra modului în care să arate grădina. Abia atunci când ştii clar cum vrei să arate, vei şti şi ce să cauţi pentru a crea amenajarea dorită.

Citește si: 6 idei pentru o grădină personalizată

2. Moodboarduri

Cum poţi să materializezi viziunea? Raspunsul este simplu: având cât mai multe modele de grădini care să corespundă cu imaginea din minte. Aceste modele sunt ca moodboardurile pe care le folosesc designerii în amenjările lor. Aşadar, caută pe site-urile de profil imagini cu grădini care să corespundă viziunii şi dorinţelor tale. Cu o colecţie bogată de imagini ţi se conturează mai clar în minte ceea ce vrei şi ceeea ce corespunde mai bine personalităţii tale.

Citește si: Cum poţi amenaja o grădină pe un teren în pantă

3. Selecţia finală

Din multitudinea de modele de grădini trebuie să le alegi pe acelea care au mai multe aspecte în comun şi care corespund mai bine cu viziunea ta şi tipul grădinii. Trebuie menţionat că în această selecţie trebuie ţinut cont nu doar de viziunea şi tema de amenajare, ci şi de tipul şi caracteristicile grădinii.

Citește si: Cum mențineți un mediu curat și sănătos dacă aveți animale de companie

4. Regula culorilor

Specialiştii cunosc regula: pentru o grădină stylish, rezumă-te la trei culori princiale. Deci la pavaje, ghivece, vopsele etc. fii cât mai strict. O sugestie oferită de Caroline este combinaţia alb, gri şi verde. Verdele se pierde în peisaj, iar griul şi albul reflecă lumina. Această combinaţie îţi permite să cultivi multe plante cu flori colorate fără să rezulte un cocktail de culori obositoare.  Dacă iubeşti culorile, poţi introduce o schemă îndrăzneaţă, de exemplu orange în loc de gri.

Citește si: Rocăria, un plus de valoare pe care o poţi aduce grădinii

5. Stabilirea limitelor sau graniţelor

Designerii pun un mare accent pe elementele de îngrădire/delimitare, cum ar fi pereţi, garduri sau garduri vii. Şi este cât se poate de justificabil. În majoritatea grădinilor în care intrăm, primele lucruri pe care le vedem sunt zidurile, gardurile şi elementele de delimitare a spaţiilor. Aşadar, urmăreşte ca acestea să fie cât mai potrivite cu viziunea, stilul şi tema de amenajare.

6. Lumină şi strălucire

Citește si: Sănătatea de acasă – ierburi aromatice și legume la ghiveci

Designerii ştiu că lumina reprezintă un detaliu important pentru designul grădinii. De exemplu, pereţii exteriori, gardurile şi porţile joacă un rol important în reflectarea luminii. De exemplu, un gard vopsit în alb va oferi un aspect luminos curţii sau grădini. Acelaşi rol poate reveni chiar şi pavajului din curte sau grădină.

7. Descoperă tot ce oferă un aspect dezordonat şi înghesuit grădinii.

Citește si: Pregăteşte uneltele pentru noul sezon de grădinărit!

Dezordinea şi înghesuiala sunt adevărate obstacole în obţinerea unei grădini frumoase.  Pentru a remarca mai bine ce este în plus sau nepotrivit în grădină, Caroline sugerează să faci poze cu diverse cadre şi să le priveşti cu atenţie. Este imposibil să îţi scape elementele care sunt în plus. Acestea pot fi plante uscate, scaune, ghivece şi multe alte obiecte care nu îşi au locul sau rostul.

8. Decorează grădina doar cu ce este necesar şi potrivit cu tema de decorare.

Respectând stilul de amenajare şi regula culorilor, introdu elementele decorative. Ai grijă ca acestea să se potrivească unele cu altele şi să formeze un tot unitar.

Citește si: Ce trebuie să faceţi pentru a avea o grădină evergreen

9. Alege cu grijă ghivecele şi suporturile pentru flori

Acestea joacă un rol important în designul grădinii, nu doar din raţionamente practice, cât şi din punct de vedere estetic. De exemplu, 3-5 ghivece supradimensionate grupate sau câteva ghivece mai mici colorate vor avea un puternic efect vizual.

Citește si: 5 plante care purifică aerul din locuință

10. Adaugă un element original sau inedit.

Designerii găsesc întotdeauna  un mijloc de a introduce acel ceva care să ofere grădinii un aspect inedit sau distractiv. Acest element poate fi o piesă de mobilier cu design îndrăzneţ, o sculptură uimitoare, un obiect de decor atipic etc.

Sursa foto: www.countryliving.com

Citește si: Bunătăți dulci de Crăciun

Comentarii

Newsletter