Cultivarea ciupercilor comestibile

27 ianuarie 2012 , 12033 afisari

Care este secretul lor si cum le poti cultiva chiar tu?

Cresterea ciupercilor in sine este un procedeu extrem de simplu. De la insamantarea compostului ai de asteptat aproximativ 15 zile pana cand micelul se va transforma in ciuperca propriu zisa, dupa care, din doua in doua zile, pana cand ciclul de maxim 60 de zile se va incheia, vei tot culege ciuperci.

Secretul obtinerii unei recolte bogate si sanatoase consta in conditiile tehnice de pastrare si de calitatea compostului pe care-l utilizezi. 

Astfel, daca te-ai decis sa devii propriul producator de ciuperci trebuie sa cunosti urmatoarele aspecte:

  1. In primul rand ai nevoie de un spatiu izolat termic, prevazut cu ventilatie, un sistem de udare al culturii si de lumina, insa aceasta nu este obligatoare, pentru ca ciupercile se pot dezvolta le fel de bine si in absenta ei.
  2. Compostul. Un compost de calitate, stratul in care ciupercile se vor forma si din care isi vor extrage hrana, este esential. Pentru obtinerea acestuia ai nevoie de:

- paie scurte (de preferat sunt cele de grau), galbene-aurii, curate si uscate
- ingrasamant natural de pasare (gainat de pui de carne) uscat, usor sfaramicios cu un grad de umiditate de pana la 40%
- gips utilizat in constructie. Ai nevoie de aproximativ 60 kg la tona de compost. Gipsul are rolul in determinarea nivelului Ph-ului. Cu cat Ph-ul este mai mare cu atat amoniacul din azot se va transforma mai repede intr-un gaz ce va otravi micelul
- apa reciclata – apa reciclata este de fapt apa care trece printr-un circuit. Din recipientul in care a fost introdusa, ea ajunge sa ude compostul pentru dezvoltarea caloriilor si proteinelor necesare hranirii, dupa care, surplusul revine in containerul de acumulare. 

Compostul are nevoie de aproximativ 30 de zile pana va indeplini conditiile necesare cultivarii ciupercilor.

     3. Temperatura – temperatura din interiorul compostului trebuie sa fie aproximativ egala cu cea din incaperea unde ati decis sa dezvoltati cultura de ciuperci. Altfel spus, daca temperatura optima a compostului este de 24-28 grade Celsius, in camera, limita inferioara nu trebuie sa fie mai mica de 19 grade, dar nici mai mare de 22. Temperatura este determinata de greutatea pe mp precum si de ingredientele din care este format compostul.
Loading...

Comentarii

Newsletter