Cele mai frumoase flori de primavara

03 martie 2010 , 1141 afisari

O floare mai putin cunoscuta, ce infloreste primavara (februarie-martie), este Chionodoxa, atat de putin cunoscuta incat denumirea populara este aceeasi cu cea stiintifica. Are flori de dimensiuni mici, delicate, colorate albastru-pal cu un centru alb, proeminent. Florile apar ca niste panglici pe lastarii ce par firavi. Varietatile prezinta si colorit complet alb sau roz.

Varietatea gigantea are cele mai mari flori, de 3½ cm. Aceasta are un start intarziat ca floare de gradina pentru perioada de primavara, aparand mult dupa ghiocel si brandusa. De asemenea, este si mai pretentioasa. Planta se dezvolta cel mai bine la lumina sau la umbra slaba. Prefera un sol bine drenat, baltirea apei ducand la putrezirea bulbului in repaus sau la o dezvoltare slaba in vegetatie. Se preteaza bine ca planta de stancarie sau in palcuri pe gazon pentru a crea impresia de pajiste cu aspect natural.

O alta floare ce apare la inceputul anului este Scilla, cunoscuta sub denumirea de Viorea. Avand o raspandire mare, de la zonele de padure pana la cele mai mici gradini, viorelele ofera un spectacol frumos inca din februarie prin florile colorate albastru sau violet. La fel ca toate bulboasele, necesita un sol fara exces de apa, iar pentru crestere, lumina directa. Are nevoie insa de mai multe substante nutritive in sol, fiind o mai mare consumatoare de resurse.

Informatii furnizate de ing. horticol Alex Ivascu

Comentarii

Newsletter