Ce trebuie sa stii despre plantele aromatice

27 august 2014 , 1533 afisari

Daca te numeri printre gospodinele care isi doresc o mini-gradina acasa pentru a avea la indemana ierburile aromatice, afla cum trebuie sa le ingrijesti si cum sa le pastrezi in conditii optime.

Vara tii plantele aromatice in gradina, iar pe timpul iernii doresti sa le pastrezi in casa? Atunci este indicat sa le asezi mai intai intr-o zona de „tranzitie” luminoasa si cu temperaturi scazute, cum ar fi un garaj, un hol sau o terasa/un balcon inchis. Dupa cateva saptamani, cand s-au obisnuit cu temperatura, muta-le intr-o zona in care sa primeasca multa lumina.

Protejeaza ierburile aromatice de caldura excesiva si de aerul uscat. Majoritatea prefera in timpul zilei temperaturi de 18-21 de grade Celsius. Indicat ar fi ca, pe timpul noptii, temperatura sa scada cu cateva grade.

Majoritatea plantelor trebuie sa fie bine udate, dar nu sa stea in pamant imbibat in apa. Prin urmare, este important sa existe un drenaj bun. Uda-le numai de deasupra (toarna apa pe pamant), cand pamantul este uscat. Adauga nisip in amestecul de pamant sau pune pietricele pe fundul ghiveciului inainte de plantare.

Busuiocul trebuie semanat in fiecare an, de preferat in mai multe ghivece odata. Semintele germineaza la lumina, motiv pentru care nu trebuie acoperite cu pamant. Ciupit in mod regulat, busuiocul se va dezvolta frumos.

Patrunjelul se inmulteste prin seminte sau prin radacini dezgropate din gradina si replantate in ghivece. Iubeste mult soarele, asa ca poate creste fara probleme pe balcon sau pe pervazul ferestrelor.

Cimbrul poate fi obtinut fie dintr-un butas lasat sa prinda radacini, fie prin dezgroparea unei plante din gradina si replantarea ei in ghiveci. Prefera soarele direct, dar se dezvolta bine si la ferestre.

Stiai ca...
Multe plante, inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul si salvia, se inmultesc prin butasi, adica prin ramuri rupte din plantele mature, care cresc in gradina. Butasul se obtine astfel: taie o parte lunga de aproximativ 10 cm din varful ramurii, da deoparte frunzele din partea inferioara a butasului si introdu codita intr-un pahar cu apa. Pentru a asigura un mediu si mai umed, acopera paharul.

Loading...

Comentarii

Newsletter