Plante aromatice la ghiveci

05 decembrie 2014 , 2852 afisari

Ti-ai putea imagina gatitul fara aromele imbietoare ale mirodeniilor? Arta de a gati se reflecta si prin folosirea ingenioasa a diferitelor plante care dau mancarurilor gusturi si arome cu totul aparte. Vestea buna e ca o parte dintre mirodeniile pe care le folosim constant pot fi cultivate in ghivece si pastrate in bucatarie sau balcon.

Cimbrul. Se poate folosi in stare proaspata, dar si uscat, dupa ce frunzele se usuca si se toaca marunt. Se utilizeaza pentru a condimenta carne de porc sau de vita la gratar, diverse preparate din carne, dar si mancaruri de legume: varza, cartofi, conopida etc. De asemenea, da gust bun sosurilor si conservelor marinate.

Busuiocul. Se foloseste atat proaspat, cat si uscat. Este preferat in salate, in special in cele de rosii. Se mai adauga si la condimentarea fripturilor, gratarelor, sosurilor, supelor si chiar produselor de patiserie.

Tarhonul. Pentru condimentare se folosesc doar frunzele. Se adauga la ciorba de fasole sau de peste, precum si la diverse mancaruri cu sos. Gustul seamana putin cu al leusteanului, dar este mult mai puternic decat acesta.

Rozmarinul. Este o planta puternic aromata si usor dulceaga. Se utilizeaza frunzele, proaspete sau uscate. Se adauga in carnea tocata, indeosebi in cea de miel. Rozmarinul este folosit si in salate.

Dafinul. De la acest arbore se folosesc frunzele, uscate sau proaspete, in diverse mancaruri de legume (cu cartofi, morcovi, varza), in sosurile pentru fripturi, conserve de legume sau la muraturi.

Menta. Este originara din zona mediteraneeana, dar in prezent creste peste tot. Se foloseste mai mult ca ceai, pentru bauturi, dar este si un bun condiment pentru supe. Menta este bogata in clor si fluor si ajuta la purificarea sangelui.

Stiai ca…

- Mirodeniile micsoreaza riscul aparitiei multor boli, cum ar fi cancerul sau problemele cardiovasculare.

- Folosite in stare naturala sau uscate, mirodeniile sunt mult mai sanatoase. Cele frumos ambalate par mai atragatoare dar contin aditivi, coloranti, conservanti.

- Mirodeniile trebuie consumate in cantitati mici. Excesul cauzeaza disconfort si probleme de sanatate.

Loading...

Comentarii