O solutie ingenioasa pentru gradinile mici: plantele companion

30 martie 2016 , 1993 afisari

Plantele companion reprezinta o solutie des folosita in gradinile mici sau in cele organice care se axeaza pe ideea ca plantele isi pot oferi beneficii reciproce. Mai exact, unele plante joaca rolul de “soldati protectori” pentru alte plante.

Citește si: 40 de idei de a maximiza o grădină mică

Desi conceptul pare foarte simplu, in realitate este vorba despre un intreg sistem interconectat care are ca scop cresterea plantelor fara a folosi insecticide, ierbicide si alte produse chimice.

Metodele de crestere si dezvoltare a plantelor sunt, desigur, ecologice si consta in solutii naturale utile pentru: fertilizarea solului, inhibarea aparitiei si dezvoltarii plantelor nedorite, eliminarea daunatorilor prin atragerea insectelor sau pasarilor benefice.

De exemplu, anumite plante atrag insectele care se hranesc cu insectele daunatoare ale altor plante. Asadar, aceste plante le vor proteja pe vecinele lor de insectele daunatoare.

Citește si: 6 idei pentru o grădină personalizată

O anumita boala sau insectele pot distruge o cultura intreaga prin migrarea rapida de la o planta la alta. Acest lucru poate fi impiedicat prin asezarea unor plante diferite. Daunatorii au preferintele lor.

Stiati ca...

Fasolea si mazarea au capacitatea de a fixa azotul atmosferic in sol cu ajutorul unor bacterii care traiesc pe radacinile lor, reducandus-se astfel necesitatea de a aplica acest fertilizator.

Citește si: Cum poţi amenaja o grădină pe un teren în pantă

Nucul inhiba cresterea multor plante in jurul sau.

Paiele de secara secreta o substanta ce inhiba germinarea unor buruieni, cum ar fi Epilobium hirstum si Conyza canadensis.

Fenicului inhiba aproape orice planta vecina, exceptie facand mararul.

Citește si: Cum mențineți un mediu curat și sănătos dacă aveți animale de companie

Condurasii reprezinta o atractie puternica pentru afide (insecte daunatoare). Cultivand condurasi langa rosii, afidele prefera condurasii, iar rosiile sunt astfel protejate.

Anasonul camufleaza mirosul verzei, al conopidei si al altor plante din familia Brassicaceae, tinand astfel daunatorii la distanta.

 

Citește si: Rocăria, un plus de valoare pe care o poţi aduce grădinii

 

 

Loading...

Comentarii

Newsletter