Cresterea unui bonsai in locuinta iti poate schimba viata!

25 martie 2017 , 3217 afisari

Bonsaiul este mult mai mult decat ce pare la prima vedere. Daca intrebi japonezii, cei care au perfectionat arta de a creste bonsaiul, vei descoperi o filosofie fascinanta care merge mana in mana cu alte concepte legate de locuinta, cum ar fi arta feng-shui. Acestia pun mare pret pe acest copac in miniatura si sustin cu tarie ca ingrijirea unui bonsai poate sa iti schimbe viata.

Citește si: Cultivarea mentei: ce sa faci corect si ce sa eviti

Arta bonsai se concentreaza asupra cresterii unui singur copac intr-un ghiveci, intr-o forma de minimalism al gradinaritului. Prin aceasta tehnica, orice arbore poate fi crescut in miniatura, in locuinta oricui. Planta in miniatura este la fel de longeviva ca un arbore din natura, cel mai vechi bonsai avand o varsta de circa 8 secole.

Bonsaiul te invata sa fii mai calm

Conectarea constienta cu natura este ceea ce multi ganditori sustin ca fiind un remediu pentru abordarea superficiala si viteza vietii cotidiene moderne. Ingrijirea plantelor, care urmeaza fara graba ritmul echilibrat al naturii, este o considerata o adevarata terapie impotriva stressului, aceasta boala modern acare ne afecteaza in permanenta la nivel subconstient.

Citește si: 8 plante pe care le poti creste acasa, fara insamantare!

Bonsaiul introduce energia spirituala in locuinta

Aceasta planta aduce in casa elemene esentiale ca pamantul si lemnul, doua dintre elementele feng-shui care reprezinta viata intr-o casa, imbunatatind aportul de energie pozitiva. Modul in care bonsaii sunt invatati sa creasca tin de echilibrul naturii. Si da, bonsaii sunt „invatati” sa de dezvolte in forma lor miniaturala, ei neurmand o forma normala de crestere.

O forma de arta vie, intr-o continua evolutie

Fata de alte plante de apartament, bonsaiul este o oglinda a trecerii timpului, reactionand la fiecare schimbare de sezon ca orice arbore: va inmuguri sau chiar inflori primavara (in functie de specie), va avea un frunzis bogat vara, uneori poate fi multicolor toamna, iar in timpul ierni isi va pierde frunzele pentru a se regenera la urmatorul ciclu anual.

Bonsaiul va reactiona la mediul in care este crescut, la conditiile de lumina, la compozitia aerului si, in plus, la gandurile si sentimentele celui care o ingrijeste.

Citește si: Când plantezi crinii și cum îi îngrijești

Un hobby extraordinar pentru locuitorii junglei urbane

Bonsaiul este, redus la o forma simpla, propriul tau copac pe care il poti avea chiar si in mijlocul oraselor incarcate de beton. Locuirea in orasele cu densitate mare, spun psihologii, poate duce la sentimente de singuratate si alienare, iar cresterea unui bonsai poate sa ajute, subtil, in echilibrarea acestor dimensiuni negative ale vietii moderne.

Un bonsai presupune un angajament pe viata

Aceasta planta cu valente spirituale poate avea o viata care depaseste cu mult speranta de viata a unui om, daca este ingrijita corect, bineinteles. In familiile japoneze, bonsaii sunt considerati adevarati membri ai familiei, fiind daruiti sub forma unui cadou de pret, de la generatie la generatie. Ei pot reprezenta, astfel, o amintire vie a celor care ne-au marcat existenta.

Citește si: Cum iti amenajezi o mica gradina in apartament?

Sursa foto: www.houzz.com

Sursa foto: www.cunoastelumea.ro

Citește si: Cum ai grijă de plantele tale la finalul iernii
Loading...

Comentarii

Newsletter