Bergenia: o planta perfecta pentru gradina si terasa

25 martie 2016 , 2704 afisari

Bergenia (Giusepina) este o planta decorativa perena originara din Asia. Planta are frunze mari, lucioase si flori mici, roz sau alb. Bergenia se cultiva la exterior, dar poate trai si in interiorul casei.

Citește si: 40 de idei de a maximiza o grădină mică

Descriere

In cea mai mare parte a anului, frunzele sunt verzi, dar capata nuante rosii dupa bruma si in lunile de iarna. La clima din Romania, planta infloreste in luna mai si formeaza inflorescente bogate, sustinute pe o tulpina carnoasa si lunga. Dupa ofilirea florilor, frunzele sunt foarte frumose si reprezinta o sursa de verdeata in orice gradina.

Conditii de viata

Citește si: 6 idei pentru o grădină personalizată

Bergenia prefera solurile bogate, umede, care sa se dreneze bine deoarece sunt afectate de excesul de apa. In cazul solurilor uscate, planta are nevoie de stropire o data la 2-3 zile, daca nu ploua deloc o saptamana. Cu toate acestea, bergeniile nu sunt plante pretentioase, adaptandu-se bine si la alte tipuri de soluri.

Ingrijiri speciale

Primavara tarziu si, uneori, toamna, bergeniile au nevoie de ingrasamant organic. In septembrie si octombrie, bergeniile se raresc prin scoaterea rizomilor si plantarea lor in alte locuri.

Citește si: Cum poţi amenaja o grădină pe un teren în pantă

Rol decorativ

Bergeniile decoreaza foarte frumos gradinile. Planta poate fi cultivata sub pomi sau arbusti, de-a lungul bordurilor sau poate forma un “covor” verde in zonele neexploatate ale gradinii, oprind astfel dezvoltarea buruienilor. Bergenia este foarte prietenoasa si suporta bine alaturarea cu aproape toate plantele din gradina.

 

Citește si: Cum mențineți un mediu curat și sănătos dacă aveți animale de companie

Comentarii

Newsletter