Scuturati zapada de pe ramuri!

17 decembrie 2009 , 750 afisari

Stiu, un copac indoit de zapada e cel mai frumos lucru de pe pamant, iarna, si nu va lasa inima sa-l scuturati. Eu va indemn, insa, cu tarie, sa va calcati pe inima si sa treceti la treaba!

Motivul? Zapada, desi pare diafana, adunata pe crengi capata „greutate” si le rupe fara probleme. Masa ei poate fi mai mare decat a fructelor pe care este „proiectata” creanga sa le suporte!

Luati o matura, deci, si... scuturati. Inarmati-va cu multa rabdare, graba este exclusa. Daca faceti lucrurile in pripa, puteti sa produceti daune mai mari decat e-n stare zapada!

Incepeti scuturatul invers decat v-ati astepta, de jos in sus. Intai „slabiti” de greutate baza, apoi mijlocul si, ultimul, sa fie varful. Daca porniti de la varf, toata zapada cazuta de pe el se va aduna pe poale si e de rau. E adevarat, metoda asta presupune sa munciti de doua ori, insa nu va zoreste nimeni, nu-i asa?

Faceti miscari de sus in jos, cate mai delicate cu putiinta, fara amplitudine mare. Nu agresati crengile si, mai ales, aveti grija la muguri si la formatiunile florifere (crengute scurte, pline de muguri, aflate pe sarpante, adica pe crengile crescute din trunchiul principal).

Daca aveti o coroana deasa (desi n-ar trebui!), introduceti matura cu mare atentie in locurile in care nu riscati sa stricati ceva, apoi scuturati bland.

Pentru un pom mare, urcati-va pe o scara dubla, dar aveti grija sa o sprijiniti bine. In niciun caz, nu aruncati cu matura in copac! Si nici nu incercati sa-l escaladati, e foarte alunecos.

Ce faceti cu zapada adunata la baza copacului? Daca troianul nu e atat de inalt, incat sa cuprinda primele crengi ale bazei, lasati-l unde se afla, e binevenit.

 

 

Loading...

Comentarii