Pisica, un pericol pentru mamici?

08 septembrie 2010 , 1270 afisari

Uneori este chiar medicul neonatolog. Mai ales daca acesta apartine unei generatii care nu frecventeaza decat studii mai vechi in limba romana. Toxoplasma gondii este numele monstrului microscopic care poate compromite sarcina sau afecta grav viitorul bebelus. Iar toxoplasmoza “se ia de la pisica”. Asa sa fie?

Numai pentru ierbivore este adevarat ca se infesteaza cu T. gondii exclusiv de la pisica, mancand iarba sau furaje contaminate cu fecale care contin oochisturi. Parazitul se raspandeste in corpul lor si supravietuieste apoi in forme de rezistenta, vegetative, atat in chisturi localizate in muschi si tesut nervos cat si in fluide ale corpului precum sangele, laptele, lichidul peritoneal.

Oamenii fac toxoplasmoza in principal mancand alimente nepreparate termic care sunt contaminate cu aceste forme de rezistenta (chisturi tisulare si endozoizi). Sursele cele mai frecvente de T. gondii sunt carnea cu regiuni ne-preparate termic la peste 60 ºC, laptele nefiert, painea sau salata taiate cu aceleasi cutite si pe acelasi tocator folosite anterior pentru carne cruda.

Bineinteles ca se pot imbolnavi si daca manipuleaza fecale de pisica si apoi ating alimente fara sa se spele pe maini, dar ... ce adult responsabil ar face asa ceva? Semnificative ca numar sunt si cazurile de imbolnavire prin transfuzie de sange, deoarece protocolul standard nu include verificarea absentei unei infestari recente cu T. gondii la fiecare donare de sange, verificare dificila, de altfel.

Studii repetate au aratat ca 83 – 90 % dintre femei in Franta au anticorpi pentru T. gondii, deci au trecut prin boala, sau mai exact au atins stadiul in care organismul coexista cu parazitul inchistat, fara semne clinice. Nu exista nicio corelare intre existenta unei pisici in gospodarie si confirmarea parazitului la persoanele care locuiesc acolo. Intre pisicile de casa din Franta, prevalenta bolii este, de altfel, mult mai scazuta decat intre frantuzoaice. Tot in Franta, statisticile indica valori de varf in Uniunea Europeana pentru natalitate si pentru sanatatea nou-nascutilor.

Cat despre sarcina, numai un medic competent este in masura sa conduca evaluarile necesare pentru a stabili daca si in ce stadiu se afla o eventuala infestare cu T. gondii la mama. Punctul de vedere devenit norma astazi (numit “teza lui Sabin”) este ca numai daca prima infestare intervine chiar in timpul sarcinii, riscurile pentru fat sunt semnificative. Chiar si atunci, procedurile medicale actuale permit evaluarea detaliata si interventiile terapeurice necesare.

Caile de a ne proteja de consecintele nedorite ale toxoplasmozei sunt disciplina igienica in bucatarie, renuntarea la extravagante culinare riscante (“fara conservanti, fara E-uri, fara preparare termica, in sange, de la tata vacii”) si colaborarea cu medici competenti, care nu sunt adeptii solutiilor expeditive. Ca in toate situatiile, nu cainele sau pisica, ci omul genereaza cele mai mari pericole de sanatate pentru om.

Sfaturi furnizate pentru www.casamea.ro de domnul doctor medic veterinar Liviu Gaita.
www.ortovet.ro

Loading...

Comentarii

Newsletter