Iepurasul, un animal de companie adorabil. Partea a III-a

15 mai 2015 , 1113 afisari

Exista animale atat de dragalase incat iti doresti sa le ai acasa. Este si cazul iepurasilor. Sunt jucausi si sociabili, mai putin atunci cand sunt bolnavi.

Boli

Iepurasii nu suporta temperaturile extreme, fiind predispusi la boli respiratorii. Alte afectiuni medicale sunt: raia auriculara, problemele dentare, bolile nutritionale. Insa, cele mai periculoase sunt cele de natura virala, si anume: boala hemoragica a iepurilor si mixomatoza.

Citeste si: Iepurasul, un animal de companie adorabil. Partea I

Ambele sunt boli infecto-contagioase cu transmitere rapida si pentru care nu exista tratament. De aceea se recomanda ca iepurasii sa fie vaccinati cu vaccin bivalent de doua ori pe an, primavara si toamna, incepand de la varsta de un an.

Boala hemoragica se manifesta prin lipsa poftei de mancare, apatie, scurgeri spumoase, sanguinolente din nas sau chiar hemoragie nazala, semne nervoase.

Citeste si: Iepurasul, un animal de companie adorabil. Partea a II-a

Mixomatoza debuteaza cu febra, pleoapele se umfla si apare o conjunctivita sero mucoasa apoi muco purulenta. Boala evolueaza prin aparitia unor edeme in tesutul conjunctiv in special din zona capului, extinzandu-se pe tot corpul. Nu exista tratament si toate exemplarele suspecte se eutanasiaza.

Loading...

Comentarii

Newsletter