Un trend inedit: agricultura urbană

19 octombrie 2016 , 1273 afisari

Acoperișurile verzi aduc o mulțime de avantaje: aspectul plăcut, purificarea aerului, reglarea umidității, izolarea mai bună a construcției și reducerea unor cheltuieli indirecte sunt doar câteva dintre ele.

Citește si: 10 grădini mici cu design modern

Grădina pe acoperiș este o investiție profitabilă, iar acest tip de amenajare prinde rădăcini în tot mai multe orașe ale lumii, unde hectare întregi de spații verzi se înalță deasupra capetelor noastre.

Membranele impermeabile fac mai uşoară proiectarea sistemelor de acoperişuri verzi, care captează apa pentru irigaţii, permit drenarea, susţin solul şi rezistă la pătrunderea rădăcinilor.

Un supermarket din Belgia a dus conceptul la alt nivel, intenționând să comercializeze legume și fructe crescute chiar în grădina proprie. Subsidiara din Boondael a lanțului de supermarket-uri Delhaize din Ixelles va începe să vândă produse locale din vara anului viitor. 

Citește si: Peisaj montan în mijlocul oraşului

Grădina de pe acoperișul supermarket-ului se va întinde pe suprafața de 320 de metri pătrați, iar jumătate din spațiul total va fi alocat unei sere, în care legumele și fructele vor fi adăpostite când condițiile meteorologice nu vor permite cultivarea lor în aer liber.

Verdețurile obținute in-house vor fi ulterior vândute în supermarket cu prețuri mai mici decât cele ale produselor organice pe care acesta le va comercializa. Deși teoretic plantele din grădina de pe acoperiș vor fi catalogate drept organice, oficial acestea nu vor fi certificate ca atare, pentru că ele nu se vor dezvolta direct în solul natural, ci la înălțime. 

Citește si: În Paris, oricine poate crea grădini urbane

„Această metodă de creștere a unor legume sănătoase, de calitate, reprezintă o provocare pentru regiunea Brussels-ului. Dacă ideea va fi îmbrățișată la scară largă, producția de fructe și legume în cadrul agriculturii urbane va atinge pragul de 30% cu mult înainte de anul 2035, așa cum ne-am propus inițial”, a declarat Céline Fremault, Ministrul Mediului responsabil pentru regiunea Brussels-ului, pentru publicația The Brussels Times. 

Dacă totul va decurge conform planurilor, Delhaize va deveni primul lanț de supermarket-uri din Belgia care va cultiva legume și fructe în grădini proprii. Acest proiect-pilot îi va ajuta pe belgieni să evalueze dacă ideea va da roade pe termen lung – cei de la Delhaize încă nu știu câte produse vor putea obține și dacă grădinile pe acoperiș ar putea fi amenajate și în alte supermarket-uri.

Sursa: http://inhabitat.com

Citește si: Idei frumoase pentru curţi mici
Loading...

Comentarii

Newsletter