Tot ce vrei sa stii despre Muscata ta

29 octombrie 2009 , 18030 afisari

Cunoscuta si cultivata de foarte mult timp si in tara noastra, asezata la geamuri, in balcoane sau in gradina, muscata este apreciata de iubitorii de frumos pentru calitatile sale de a crea o ambianta vesela, gratie contrastului dintre verdele puternic, sanatos, al frunzelor si florile divers colorate, in special rosu-rubin, care infloresc aproape tot timpul anului.

Frunzele dispuse opus sau altern au limbul rotund sau oval, cu un petiol relativ lung, prevazut la baza cu stipele (doua formatiuni foliare la punctul de fixare a frunzei pe tulpina). Unele specii au frunzele acoperite cu un numar mare de peri glandulosi care, prin atingere, emana in jur un parfum puternic, caracteristic.

Florile sunt grupate in inflorescente umbeliforme, pe un peduncul lung, la subsioara frunzelor superioare, sau in partea opusa unor frunze.

Coloritul florilor este foarte variat, in functie de specie si, mai ales, de soiul de cultura, de la alb la rosu, intr-o gama larga de nuante. Marimea florilor, precum si forma lor, difera la fel de mult.

Fructele sunt alungite, alcatuite din cinci valve, in fiecare fiind cate o samanta. Poate sunteti surprinsi uneori de faptul ca aveti o muscata foarte frumoasa, dar care nu face niciodata seminte. Acestea sunt hibrizi care, de regula, nu fructifica sau nu au seminte viabile, si care se pot inmulti doar vegetativ.

Cultura

Muscatele sunt plante perene, cu vegetatie si inflorire continua. Iarna pot fi trecute printr-o perioada de repaos, cand plantele isi mentin sau isi pierd frunzele, in functie de conditiile de care dispun. Daca se pastreaza intr-o incapere racoroasa si intunecoasa isi pierd frunzisul, ramanand pana primavara numai tulpinile golase. Pastrate in incaperi luminoase si calde, plantele vegeteaza toata iarna, inflorind uneori.

Speciile de muscate au crestere rapida, de aceea au nevoie de multa apa. Nu suporta, insa, excesul de umiditate. Udatul se va face moderat, fara ca apa sa stagneze in vasele de scurgere, in care sunt asezate ghivecele.

Substratul de cultura trebuie sa fie usor si cu un bun drenaj.  Un amestec de pamant care da bune rezultate in cultura muscatelor este urmatorul: pamant de gradina sau telina - doua parti, mranita - o parte, turba - o parte, nisip - o parte. Se recomanda si un amestec mai simplu: pamant de frunze - doua parti, compost - doua parti, nisip - o parte.

Inmultirea

Speciile de muscata se inmultesc foarte usor pe cale vegetativa, prin butasi, care se pot face in tot timpul anului. Exista insa doua perioade de varf: inceputul toamnei, pentru a se obtine plante cu inflorire de iarna, si primavara timpuriu, cand se obtin plante care vor inflori abundent vara. Butasii se obtin din varfurile lastarilor si din fragmente de lastari cu 3-4 noduri.

Plantarea butasilor pentru inradacinare se face in incaperi calde, luminate, intr-un substrat format din nisip sau nisip cu turba, sau chiar pamant de frunze. Butasii se planteaza adanc (3-4 cm), se pulverizeaza pe frunze, se umbresc cateva zile, iar temperatura trebuie sa fie ridicata (cca 18-20 grade C). Durata cresterii radacinilor este de 15-20 de zile. Butasii din varfurile lastarilor inradacineaza bine si intr-un vas cu apa, in care se scufunda primele doua noduri bazale. Dupa formarea radacinilor, butasii se planteaza in ghivece, la inceput cu diametru mic, care se schimba apoi ori de cate ori este nevoie. Pentru a stimula ramificarea, varfurile lastarilor se ciupesc anual, de una-doua ori, deasupra a trei sau patru frunze. Deoarece multe soiuri si hibrizi nu produc seminte, acestea se pot procura de la magazinele specializate. Speciile de muscate sunt rezistente la boli si daunatori, neavand nevoie de lucrari speciale in acest sens. Eventualii daunatori se combat prin tratarea cu insecticide, iar bolile (putregaiul) prin administrarea fungicidelor, care se procura de la centrele de protectie a plantelor.

Muscata este floarea specifica ferestrelor, adeseori folosita in decorarea balcoanelor, teraselor si scarilor, prin forma si culoare improspatand si inveselind orice ambient.

Soiuri de Pelargonium zonale:

- Jane Campbell, cu flori mari, simple, rosu-oranj;
- Irene Genie, cu flori involte, rosii;
- Festiva Maxima, cu flori involte, violet inchis.

Soiuri de Pelargonium grandiflorum:

- Cezanne, cu flori albe si rosu-purpurii;
- Renoir, cu inflorescenta compacta si flori oranj sau roz;
- Doris Frith, cu flori albe, cu irizatii mov.

Comenteaza pe forum >>

Loading...

Comentarii

Newsletter