Cele mai recomandate plante cataratoare

03 mai 2011 , 6027 afisari

Plantele cataratoare s-au dovedit ideale pentru amenajarea gradinilor mici sau a teraselor.

Acestea cresc extrem de repede iar marimea lor este instantaneu remarcata. De asemenea, sunt modalitatea cea mai buna de a oferi inaltime gradinii sau terasei. Cu mult inainte ca un copac sa atinga inaltimea de doi metri, o astfel de planta este deja acolo, sau poate mult mai sus decat atat.

De asemenea, pot creste foarte repede pe suprafete mai putin prietenoase, cum ar fi peretii casei, dar se pot acomoda foarte bine si pe arcade. Oricum, oriunde ar fi, ele ofera si o protectie extraordinara impotriva razelor soarelui.

In ceea ce priveste plantele, mai puteti sa va folositi de urmatoarele: euonymus fortunei, ceanothus, chaenomeles, cotoneaster horizontalis, frementodendron sau pyracantha. Aceste specii de plante prezinta avantajul ca pot fi bine supravegheate si chiar antrenate sa se catere pe anumite portiuni, in forma pe care o doriti.

Unele specii transforma radacinile sau frunzele in organe de prindere: iedera (hedera helix) sau Euonymus fortunei. Ele au nevoie de un perete intact si neted. In gradina, aceste plante pot creste si pe copaci. Pentru cataratoarele care au discuri de prindere, cum este vita salbatica (Parthenocissus), este valabil acelasi lucru.

Trandafirii cataratori si iasomia de iarna (Jasminum) sunt cei mai importanti reprezentanti ai grupei de plante agatatoare. Ele se agata de suporturi orizontale. Trandafirii cataratori se prind, in plus, cu ajutorul ghimpilor de crengute si tutori mici.

Plantele cu carcei se prind cu acestia de bete subtiri si de funii si sfori. Din aceasta grupa fac parte condurasii (Tropaeolum).

Plantele incolacitoare sunt (printre altele) glicina (Wisteria), zorelele (Ipomoea) si hameiul (Humulus). Ele se incolacesc cu lastarii in jurul unor suporturi verticale stabile, cum sunt pergolele sau grilajele cu ochiuri mari. 

Loading...

Comentarii

Newsletter