Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Vrei mai multe spatii verzi in oras? Afla cum poti beneficia de un acoperis verde pe terasa cladirii tale

Viata la oras este foarte solcitanta si agitata: daca mai adaugam in ecuatie si factorul numit poluare constatam ca centrele urbane au nevoie de solutii inteligente si sustenabile pentru a asigura un viitor sanatos. Din fericire, anii recenti au dus la aparatia in piata a unor companii inovatoare, care aduc pe acoperisurile romanilor primele acoperisuri verzi.

Cu un acoperis verde pret de multi ani oamenii vor beneficia de conditii de viata agreabile si sustenabile. Ce este un acoperis verde si de ce este avantajos pentru viata oraselor aflati din randurile urmatoare.

Ce intelegem prin “acoperis verde”?

Un acoperis obisnuit poate gazdui mai multe tipuri de acoperisuri verzi: cunoscut si sub numele de “acoperis viu”, un acoperis  verde inseamna inseamna o terasa acoperita partial sau total cu plante, care actioneaza precum o patura verde pe acoperisul cladirilor. Un acoperis verde este o instalatie benefica nu numai pentru proprietarii sai, extinzandu-si beneficiile asupa intregii comunitati.

Alaturi de caracterul lor practic, acoperisurile verzi indeplinesc cu brio si functii estetice. Aceastea devin tot mai populare in centrele urbane si constituie un factor eficient de atenuare a emisiilor de carbon din marile orase. Odata cu tendinta proiectantilor urbani de a concepe orase verticale, aceste sisteme de acoperisuri verzi au inceput sa fie tot mai atragatoare si accesibile, devenind totodata un mijloc de a ameliora calitatea vietii in interiorul urbilor afectate de poluare.

Ce avantaje ne procura un acoperis verde

Un sistem de acoperis verde este o constructie de complexitate redusa, care poate fi instalat pe cele mai multe cladiri care dispun de acoperis in suprafata plana. Ele pot sa fie instalate cu mai mare usurinta atunci cand obiectivul are o panta mai mica de 20/20 de grade. Un acoperis verde pret accesibil se constituie in general din urmatoarele elemente de baza:

  • membrana pentru impermeabilizare;
  •  strat de sol cu vegetatie.

Acoperisurile care sunt dispuse pe suprafete mai extinse sunt cu precadere potrivite pentru acoperisuri  verzi formate din radacini mai scurte, care nu ajung la adancimi mari. Acestor acoperisuri li se preteaza indeosebi mushii verzi, acestia fiind si usor de intretinut. Alte acoperisuri inverzite pot cuprinde un sol de adancime mai mare, care face fata vegetatiei mai complexe. Pe aceste acoperisuri pot fi instalati si mici arbusti, alaturi de plane cu radacini mai lungi.

 

Care sunt componentele de baza la un acoperis verde?

Intai de toate trebuie sa fiti bine informati cu privire la cladire, acoperis si structura, pentru a afla daca proiectul terasei verzi poate fi executat in siguranta. Este necesar ca beneficiarii sa stie daca cladirea gazda poate prelua greutatea vegetatiei instalate. La randul sau, este necesar ca instalatorul sa ia in considerare greuatatea pe care trebuie sa o superte acoperisul in urma ploilor torentiale, in urma carora se acumuleaza umezeala considerabila.

 

 

  • In situatia unui acoperis cu suprafata plata, executantii proiectului vor instala la inceput o placa de protectie peste acoperis;
  • O placa de protectie urmeaza sa fie montata peste membrana impermeabila. In mod obisnuit, aceasta este confectionata dintr-un material cauciucat, asemanator unei captuseli. Cu ajutorul acestei placi este impiedicata si mai tare patrunderea umezelii, precum si radacinile care tind sa coboare in acoperis.

 

Este posibila completarea cu un strat de izolatie suplimentara: aceasta poate fi dispusa pe grinzile acoperisului, ori in partea superioara a stratului impermeabil. In plus, un strat de drenaj filtrant, pentru retinerea apei, va actiona ca bariera pentru radacinile care cresc in jos. Impreuna, toate aceste elemente aduc o contributie specifica, reusind sa mentina o distributie uniforma a apei pe terasa verde

Ce fel de plante pot fi utilizate pentru un acoperis verde? In cazul acoperisurilor extinse, pentru un acoperis verde pret mai mare este indicata plantarea de sedum-uri si delospermelor, cunoscute pentru capacitatea lor de a se dezvolta armonios si in mediile cu putina umezeala.  In ceea ce priveste acoperisurile intensive, cu sol adanc, optiunea vegetala poate fi mai variata, iar intre optiuni pot aparea mici arbusti si plante mai inalte.

 

Intretinerea acoperisurilor verzi

Precum in situatia gradinilor de la sol, acoperisurile verzi presupun proceduri de ingrijire si intretinere specifice si regulate. Fiecare acoperis verde necesita plivire si taieri ocazionale, iar din acest motiv gradinile trebuie sa fie dispuse in asa fel incat sa ingaduie accesul pentru a realiza procedurile de ingrijire. Pentru acoperisuri cu sol adanc, aceste lucrari vor avea in vedere conservarea solului, precum si asigurarea ca acesta nu sufera eroziuni.

Apeleaza la servicii profesionale 

In prezent in Romania nu exista numerosi specialisti care au competenta si experienta necesare pentru a instala acoperisuri verzi, de acea este indicat ca cei aflati in cautarea unei terase verzi pentru acoperisul lor sa contacteze serviciile companiilor cu expertiza in acest domeniu.

Milucon este o companie  aici  cu bogata experienta in domeniul instalarii si intretinerii de acoperisuri verzi. Cu un vast portfoliu, Milucon are capacitatea de a instala un acoperis verd pret rezonabil si accesibil, in functie de preferintele beneficiarilor.

Pentru un acoperis verde sanatos, la pretul corect, si solutii inteligente, adaptate in functie de natura proiectului, Milucon reprezinta solutia numaru unu din Romania. Contacteaza reprezentantii companiei pentru detalii suplimentare si oferte speciale. Pentru orase verzi si prietenoase, exista Milucon.

 

 

 

 

 

Related posts

Un colt exotic pe malul lacului Pipera

Adina Meyers

Cum poti da unei oglinzi efectul antichizat transformand-o astfel in vedeta amenajarii

Adina Meyers

3 idei unice de fațade pentru casă 

Adina Meyers