Practic

Vitrina pentru vinuri – despre cum o alegi pe cea mai buna si de ce ai nevoia de una

Orice iubitor de vin stie ca acesta trebuie depozitat in anumite conditii, astfel incat acesta sa isi pastreze calitatea. Nu este suficient sa punem sticlele de vin pe balcon, in debara sau in frigider, iar asta pentru ca in timp vinul isi poate pierde din savoare, iar tu nu te vei mai putea bucura de el.

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca locul de depozitare a vinului, astfel incat calitatea acestuia in timp sa nu se altereze, ci din contra? In primul rand, temperatura este cel mai important lucru de care trebuie sa tinem cont, iar asta pentru ca ea poate sa strice chiar si cele mai bune vinuri (deoarece le va imbatrani mult mai repede). Cel mai bine este ca temperatura in incaperea in care depozitam vinul sa fie cuprinsa intre 7 si 18 grade Celsius, ideal fiind insa ca aceasta sa se mentina constanta in jurul valorii de 12 sau 13 grade Celsius. Incearca sa eviti cat poti de mult fluctuatiile de temperatura foarte mari.

Chiar si lumina poate sa altereze calitatea vinului, iar aici ne referim in special la lumina soarelui. Acesta este si principalul motiv pentru care sticlele de vin sunt colorate sau inchise la culoare (pentru ca lumina sa ajunga mult mai greu la el). Suntem insa constienti ca trebuie sa exite o sursa de lumina, asadar ce ai de facut? Foarte simplu: cel mai sigur este sa optezi pentru un bec incandescent, iar asta pentru ca acesta emite mult mai putine raze UV decat alte tipuri de becuri. Umiditatea reprezinta si ea o problema, fiind de preferat ca ea sa fie cuprinsa undeva in jurul a 50 – 70% (chiar si daca ajunge la 80% intr-un fel sticlele tale cu vin vor fi in siguranta).

Dupa cum se poate observa, vinul este destul de pretentios, iar daca vrei ca sticlele tale cu vin sa se mentina proaspete o perioada cat mai lunga de timp este bine sa cumperi o vitrina pentru vinuri, care se va ocupa ea singura de crearea celui mai bun mediu pentru depozitarea sa. Unde mai pui ca in acest fel iti vei putea chiar si expune colectia ta de sticle cu vin. Trebuie insa sa stii ca nu orice model de vitrina pentru vinuri este potrivita nevoilor tale. Pentru a stii exact pe care sa o alegi trebuie sa tii cont de cateva aspecte.

Din cele discutate mai sus, se poate observa cum temperatura si umiditatea trebuie sa se afle la un anumit, asadar e bine sa te asiguri ca noua ta vitrina pentru vinuri va putea face cu usurinta acest lucru. E bine sa ai in vedere si prezenta unor filtre de aer de calitate, iar aici cel mai bine este sa te asiguri ca exista un filtru de carbune activ (sunt in momentul de fata cele mai bune atunci cand vine vorba de eliminarea mirosurilor neplacute care se pot forma din varii motive).

Urmatorul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este volumul si numarul de rafturi care iti sunt puse la dispozitie. Aici alegi in functie de care sunt necesitatile tale. Nu trebuie sa uitam nici de nivelul de zgomot pe care il face, iar asta pentru ca nu vrei sa fii deranjat noaptea la ore tarzii atunci cand porneste vitrina pentru vinuri.

Related posts

Top 3 idei despre cum sa-ti pregatesti locuinta pentru iarna

Adina Meyers

Bucătăria modernă – cuptoare și plite  

Adina Meyers

Toate motivele pentru care trebuie să îți amenajezi o bucătărie rustică

Adina Meyers