Institutul Pantone, autoritatea internaţională în ceea ce priveşte culorile şi sistemele de culori, a ales pentru anul 2018 o culoare foarte specială, intrigantă, fascinantă şi magică, care în acelaşi timp este foarte provocatoare şi liniştitoare: violetul-aprins.

„Pentru 2018 am vrut să alegem ceva care oferă speranță și un mesaj pozitiv”, au spus reprezentanții Pantone. „Violetul-aprins este cea mai complexă dintre toate culorile. Este nevoie de două nuanțe opuse, roșu și albastru, pentru a obține violetul”, a precizat șefa Pantone, care consideră că violetul reprezintă cel mai bine „situația mondială de astăzi”

„Comunicând originalitate, ingenuitate și o gândire vizionară”, potrivit lui Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone Color Institute, violetul-aprins favorizează creativitatea, inspirând de-a lungul timpului mulţi artişti, dintre care îi amintim pe celebrul arhitect Frank Lloyd Wright şi pe faimosul Prince.

Asociat cu roialitatea şi biserica, violetul-aprins este o culoare puternică, ușor misterioasă și care promovează o gândire orientată către viitor.
La nivel psihic, această culoare are capacitatea de a anihila frica, angoasele, agresivitatea şi gelozia, favorizând starea de reverie şi stimulând imaginaţia.


 
Cum integrezi această culoare în amenajarea interioară?

Chiar dacă este considerat o culoare mult prea îndrăzneaţă pentru interiorul unei locuinţe, violetul poate fi „acomodat” în decorul oricărei încăperi, oferindu-i culoare şi personalitate. Există însă o condiţie: să fie folosit în dozele potrivite şi diluat cu alte nuanţe.

Dacă îl combini corect, poţi obţine efecte cromatice cu totul speciale. Iată care sunt culorile pe care i le poţi asocia:

Cel mai simplu şi sigur este să îl completezi cu alb, negru şi gri, non-culori care îl vor pune perfect în valoare. 

În cazul unui decor modern sau retro, îţi recomandăm să îl combini cu galben intens. Violetul-aprins şi galbenul intens două culori perfect complementare, aşa că vei obţine un contrast armonios şi spectaculos.

Pentru un aer plin de rafinament, completează violetul-aprins cu verde smarald.

Dacă îţi doreşti să creezi un interior în egală măsură elegant şi sobru, mixează violetul-aprins cu nuanţe de albastru cu tentă gri.

Related posts

Apartament în centrul Bucureştiului amenajat după principiile feng shui

Adina Meyers

Cum sa alegi accesoriile de pat potrivite pentru sezonul cald

Adina Meyers

Robotul de bucatarie este un ajutor de nadejde pentru orice gospodina – afla cum il alegi corect

Adina Meyers