Două sunt cele mai importante tendinţe ale momentului privind construcţia şi renovarea caselor. În primul rând este necesară o eficienţă energetică sporită iar legislaţia actuală chiar impune acest lucru pentru clădirile noi.

Izolarea este primul pas pe care trebuie să vi-l propuneţi când vă construiţi o casă nouă sau când  urmează să vă renovaţi locuinţa. În urma acestei operaţiuni, veţi avea mai multe beneficii: un confort termic şi fonic sporit la interior, o eficienţă energetică îmbunătăţită (casa va putea trece în altă clasă de eficienţă), facturile mai mici la întreţinere şi un preţ mai bun, în cazul în care vă hotărâţi să închiriaţi sau să vindeţi imobilul. În prezent, lucrările de acest tip s-au simplificat mult, fără să mai fie nevoie de şantier şi de săptămâni întregi pentru a fi duse la bun sfârşit.

De obicei, izolarea locuinţei se realizează prin poziţionarea termoizolaţiei pe faţa exterioară a pereţilor. Astfel, suprafaţa utilă a interiorului nu se reduce, iar casa beneficiază de o tratare unitară şi de o protecţie continuă, în scopul eliminării punţilor termice. De asemenea, termoizolarea faţadei contribuie la protejarea pereţilor de ciclurile îngheţ-dezgheţ, la reducerea substanţială a pierderilor de căldură, precum şi la menţinerea temperaturii din interior.

O izolare excesivă mai ales când materialele cu care este realizată sunt alese în mod necorespunzător poate avea ca urmare, însă, efecte nedorite cu privire la confortul locatarilor. În urma studiilor s-a putut constata că în cazul unor case pasive, care au straturi mari de izolaţie care nu permit circularea aerului, locatarii au avut probleme cu sănătatea, reclamând şi stări de disconfort – lipsă de aer proaspăt, umiditate, mucegai, etc. Ori, chiar casele sănătoase care oferă condiţii de locuit confortabile reprezintă cea de-a doua tendinţă de care am amintit. Pare astfel că cele două tendinţe se află în opoziţie. Există oare o soluţie care să împace această contradicţie?

Vata minerală bazaltică este răspunsul

Vata minerală este unul dintre cele mai indicate materiale izolante, însă trebuie aleasă cu grijă, în funcţie de suprafaţa care urmează a fi izolată. De aceea, au fost create produse dedicate, ce asigură o aplicare uşoară şi un rezultat eficient în materie de confort, economie energetică etc. Pentru o izolare optimă se pot utiliza produse din vată minerală bazaltică realizate din materii prime cvasiinepuizabile, nisipul şi, respectiv, bazaltul şi dolomita.

Acestea se prezintă sub forma unei împâslituri de fibre cilindrice, care au diametre de câţiva microni şi sunt solidarizate cu ajutorul unui liant, înglobând astfel un volum foarte mare de aer. Adaugarea de
uleiuri minerale realizează protecţia împotriva pătrunderii prafului  şi  înlătură efectul negativ al umidităţii. Menţionăm că dacă este în exces, umiditatea  reduce confortul şi poate avea consecinţe grave asupra construcţiei, ducând la degradarea structurii, formarea condensului şi a mucegaiului.

Printre alte beneficii ale izolării exteriorului cu vată minerală bazaltică se numără: reducerea pierderilor de căldură (proprietăţi termoizolante); crearea unui climat agreabil în interior, datorită circulării aerului; reducerea zgomotelor din exterior, care se traduce printr-o creştere a confortului interior; rezistenţa ridicată la incendii (clasă de protecţie la foc A1); creşterea rezistenţei clădirilor la condiţiile atmosferice (intemperii). De asemenea, vata minerală bazaltică rezistă în timp şi nu se degradează, motiv pentru care izolarea clădirilor cu acest material reprezintă o investiţie avantajoasă pe termen lung.

Related posts

Consolidarea casei batranesti

Adina Meyers

Cum sa alegi cea mai buna tencuiala decorativa?

Adina Meyers

Sa ne incalzim inteligent cu panouri radiante cu infrarosu

Adina Meyers