Amenajari Exterioare

Urmeaza recoltarea legumelor: ce trebuie sa stii ca sa obtii o productie sanatoasa si pentru ca tot efortul tau sa fie rasplatit

Septembrie este prima luna de toamna si cea in care trebuie sa te pregatesti pentru recoltarea legumelor, precum morcovii, ardeii, vinetele si varza. Sunt patru dintre legumele cele mai cautate pentru conservare, asa ca este important sa-ti iei toate masurile inca inainte de recoltarea propriu-zisa, pentru a beneficia de o recolta sanatoasa si bogata.

 

Fie ca ai un solar sau un teren cultivat cu legume de sezon, e bine sa ai in vedere cateva lucruri esentiale: protejarea culturii de atacul daunatorilor si al bolilor – folosirea insecticidelor si fungicidelor potrivite, culesul la momentul optim, utilizarea unor unelte potrivite la recoltare si depozitarea legumelor in conditii de siguranta.

 

Iata cele mai importante legume recoltate in septembrie si cateva sfaturi utile.

Morcovii

 

Daca nu esti sigur ca morcovii sunt gata de recoltare, poti scoate din pamant unul sau doi, spala-i si testeaza-le gustul. Daca sunt tari si dulci, inseamna ca recolta este gata. Nu incerca sa-i smulgi din pamant tragand de frunze, risti sa se rupa si sa lase radacina in pamant. Foloseste capatul cu tepi al unei sapaligi ca sa slabesti pamantul in jurul lor.

Vinetele

 

Recoltarea vinetelor este uneori dificila. Daca le lasi prea mult sa se coaca, s-ar putea sa obtii o recolta de vinete uscate, amare si pline de seminte. Momentul potrivit pentru recoltare este atunci cand coaja lor este lucioasa si nu au atins inca dimensiunile maxime pentru soiul plantat. Foloseste o foarfeca de gradina atunci cand le culegi, taie codita aproape de tulpina. Vinetele sunt legume sensibile si se pot strica peste noapte, asa ca depoziteaza-le cu grija, sa nu le lovesti.

Ardeiul

 

Cele mai multe soiuri de ardei isi vor schimba culoarea din verde in rosu, galben sau chiar portocaliu atunci cand s-au copt. Iti va fi usor sa decizi care este momentul potrivit pentru recoltare, dar ii poti culege si verzi, daca preferi gustul mai crud. Aceeasi regula ca la vinete este valabila si aici: rupe ardeii cu ajutorul unor foarfece, nu cu mana, si ai grija sa nu-i lovesti sau sa nu-i strivesti.

Varza

 

Varza este gata de recoltare atunci cand capatanile au atins marimea dorita si sunt ferme la atingere. Pentru cules, foloseste un cutit cu lama ascutita si taie varza la baza, apoi depoziteaz-o imediat sau cel putin asaz-o la umbra. Frunzele si radacinile ramase in pamant dupa recoltare trebuie eliminate imediat, pentru a nu permite aparitia bolilor sau a daunatorilor.

Cum protejezi culturile de legume inainte de recoltare

 

Bolile si daunatorii pot sa transforme, in scurt timp, recolta perfecta intr-un dezastru, asa ca trebuie sa iei masuri din timp. Tine cont si ca in perioada urmatoare se planteaza ciclul II de legume – rosiile, varza si castravetii, pentru recoltele tarzii. Bolile plantelor pot fi deja prezente in sol sau in resturile ramase de la cultura anterioara.

 

Asadar, e indicat sa tratezi culturile tale cu insecticide si fungicide pentru ca agentii patogeni sa nu iti compromita legumele. Signum® de la BASF este fungicidul ideal pentru combaterea putregaiului cenusiu, a fainarii si a alternariozei, boli devastatoare care pot distruge culturi intregi de ardei, vinete sau varza.

Sfaturi utile pentru recoltare

 

Iata cateva sfaturi pentru momentul recoltarii:

 

  • Alege momentul optim pentru fiecare soi in parte si tine cont de ce anume vrei sa faci cu legumele culese (consum proaspat, preparare sau conservare)
  • Recolteaza des legumele – este un lucru cunoscut faptul ca nu toate legumele se coc in acelasi timp, chiar daca au fost plantate in aceeasi zi. Verifica zilnic ce legume s-au copt, altfel risti sa pierzi din recolta.
  • Recolteaza legumele pe vreme frumoasa – pe langa neplacerile cauzate de culesul legumelor pe timp de ploaie, umiditatea ridicata si picaturile de apa inlesnesc aparitia bolilor, asa ca asteapta vremea buna pentru cules.

 

Asadar, a inceput sezonul culesului, dar nu este timpul sa te relaxezi. Daca vrei o recolta bogata, mai ai lucruri de facut prin gradina. Nu lasa treburile pe maine, pentru ca legumele tale nu vor rezista daca nu depui eforturi suplimentare pentru a-ti proteja culturile.

 

Sursa foto: Shutterstock

Related posts

STIHL își crește gama de motocoase cu acumulator pentru profesioniști

Adina Meyers

Cum sa iti amenajezi spatiul de lucru pentru o productivitate maxima

Adina Meyers

5 idei pentru amenajarea colţului verde

Adina Meyers