Majoritatea apartamentelor din Romania sunt unele de mici dimensiuni, iar acest lucru inseamna ca si noi trebuie sa ne adaptam atunci cand vine vorba de amenajarea lor. De ce? Pentru ca atunci cand vorbim de niste incaperi mici, modul in care le decoram difera destul de mult fata de cele de dimensiuni medii sau mari. Asta pentru ca trebuie sa apelam la niste mici trucuri pentru a nu incarca inutil camerele, lucru care le va face sa para mai mici – ideal este sa le facem sa para mai mari decat sunt in mod normal.

Desi la inceput amenajarea / decorarea unei camere mici se poate dovedi a fi o adevarata provocare, daca stii exact care sunt micile trucuri la care poti apela o sa vezi ca lucrurile nu stau chiar asa. O sa observi ca micile detalii sunt cele care fac diferenta, iar de cele mai multe ori lucrurile la care nici nu te gandeai te pot ajuta enorm de mult. Vom discuta mai multe despre ele in randurile urmatoare.

Primul lucru pe care tu trebuie sa il stii este ca nuantele de culoare pot sa amplifice destul de mult senzatia de spatiu si ne pot influenta foarte mult starea pe care o avem in cazul in care ne petrecem perioade lungi de timp intr-o incapere in care predomina o anumita culoare. De exemplu, amenajarea unei camere in care sa predomine griul (care se va regasi in special pe pereti) cu nuantele calde ale accesoriilor si elementelor de decor, alaturi de un mobilier simplu poate sa faca adevarate minuni in a obtine o camera primitoare si spatioasa.

Pe langa culorile predominante, importanta este si cantitatea de lumina care intra in incapere. Lumina poate sa creeze usor iluzia optica de marire a spatiului, mai ales daca stim sa o combinam cu nuantele deschise de pe pereti, precum si amplasarea unei oglinzi pe peretele opus ferestrei. Regula este una simpla: cu cat o camera este mai luminata, cu atat ea va parea mai spatioasa. Desigur, aici vorbim in primul rand de lumina naturala, care trebuie sa fie lasata sa patrunda in casa (asadar, cel putin pe timpul zilei, incearca sa optezi pentru o perdea transparenta si vaporoasa, fara a te folosi de draperii).

Alegerea obiectelor de mobilier potrivite este si ea importanta, iar motivul este unul evident: din moment ce spatiul pe care tu il ai la dispozitie este unul limitat, e mai mult decat usor de inteles de ce trebuie sa renunti la a mai incarca inutil camera cu lucruri de care nu ai intr-adevar nevoie. Ce poti sa faci? Sa iti indrepti atentia catre pisele de mobilier care sunt multifunctionale si cat mai simple si compacte. Deci vei exclude din start alegerea unor piese de mobilier masive. Oricum in prezent este la moda stilul minimalist (majoritatea apartamentelor de lux sunt decorate in acest fel).

E bine de asemenea sa eviti sa incarci astfel de incaperi mici cu multe elemente de decor, pentru ca vor oferi o senzatie de sufocare. O simpla oglinda decorativa se poate dovedi foarte utila, sau niste mici tablouri cu rama neagra sau maro.

Sursa foto: www.pinterest.com

 

 

Related posts

De ce să alegi albul pentru casa ta

Adina Meyers

Naturalete si eleganta pentru camera ta

Adina Meyers

Cum gasesti designerul de interior potrivit pentru locuinta ta?

Adina Meyers