LifeStyle Retete

Tort crocant cu crema de castane si pere

Ingrediente:

Pentru blatul crocant:
130 g de zahar
3 linguri de miere
60 g de unt
100 g amestec de nuci si alune maruntite
1 lingurita extract de vanilie
80-100 g fulgi de porumb neindulciti

Pentru ganache:
100 g de frisca lichida
100 g de ciocolata neagra
2 galbenusuri
1 para, curatata de coaja si taiata cuburi

Pentru blatul de foi subtiri (de placinta):
10 foi de placinta
1 lingura de unt topit
1 albus
alune, nuci si zahar pentru decor

Pentru crema de castane:
250 ml de lapte
2 oua
25 g de faina
50 g de zahar
semintele de la 1 pastaie de vanilie
75 g de unt la temperatura camerei
80 g piure de castane

Pentru decorul cu pere:
1 para
3 linguri de zahar
4-5 linguri de apa

Citeste si: Tarta cu pere

Mod de preparare:

1. Pentru blatul crocant, topeste intr-o cratita zaharul si mierea pana capata o culoare brun-aurie. Ia cratita de pe foc si adauga untul cu grija, amestecand incontinuu. Incorporeaza nucile, vanilia si fulgii de porumb.

2. Unge cu unt o forma de tort cu diametrul de 25cm si rastoarna compozitia crocanta, presand-o cu grija cu ajutorul unei spatule. Las-o deoparte cat timp pregatesti celelalte componente ale tortului.

3. Pentru ganache, pune frisca pe foc pana o aduci la punctul de fierbere. Adauga ciocolata taiata bucati si galbenusurile, amestecand pana se omogenizeaza, apoi incorporeaza cuburile de para. Rastoarna amestecul in forma de tort, peste blatul crocant, si da la rece pentru a se intari crema (aproximativ 45 de minute).

4. Pentru blatul din foi de placinta, incinge cuptorul la 150˚C/gaz 2. Separa foile de placinta, asezand cate 5 una peste alta, apoi taie din ele discuri de marimea formei de tort (25cm in diametru). Unge cu unt fiecare foaie, iar pe ultima, cu albus, apoi presara nuci si zahar deasupra. Da la cuptor cele doua blaturi din foi subtiri cate 10-15 minute sau pana devin aurii. Supravegheaza foile, caci se pot arde usor.

5. Pentru crema de castane, fierbe laptele cu zaharul si vanilia. Mixeaza ouale cu faina si adauga-le peste laptele fierbinte. Pune totul pe foc si amesteca incontinuu pana cand se ingroasa compozitia. Lasa deoparte sa se raceasca.

6. Dupa ce amestecul s-a racit, incorporeaza untul, cu ajutorul unui mixer, la viteza mica. La final, adauga piureul de castane si omogenizeaza cu o spatula. Nu insista cand amesteci pentru omogenizare, deoarece crema se poate taia.

7. Lasa crema la rece pentru o jumatate de ora, apoi, cu ajutorul unui pos, toarna bilute de crema deasupra ganache-ului.

8. Adauga un blat de foi subtiri peste crema de castane, apoi iarasi un strat de crema, incheind cu un blat de foi deasupra caruia sa asezi felii de pere caramelizate.

9. Pentru decorul de pere, combina zaharul cu apa si fierbe-le pe foc mic, pana obtii un sirop. Feliaza subtire para. Trece fiecare felie prin siropul de zahar, apoi asaz-o intr-o tava si, in final, da totul la cuptor, la 150˚C, timp de 40-50 de minute.

Material preluat de pe www.goodfood.ro

Related posts

Romania libera lanseaza Ghidul Gradinitelor 2011

Adina Meyers

Cum văd milenariștii teatrul românesc de azi? Podcast Scena.ro #5

Adina Meyers

Marele Gatsby revine la Revelionul Intercontinental

Adina Meyers