Dezvoltarea industriala intensa si cresterea numarului de locuitori reprezinta factori care transforma treptat satele in asezari urbane, iar orasele in metropole. Betonul ia locul spatiilor verzi, iar arealele naturale se micsoreaza, fenomen care pune in pericol atat bunastarea omului, cat si viata plantelor si animalelor.

Ca urmare, pastrarea si protejarea spatiilor verzi, reciclarea materialelor sau utilizarea surselor de energie regenerabila reprezinta doar cateva dintre masurile necesare pentru mentinerea echilibrului om-natura. O tendinta pregnanta in acest sens este extinderea proiectelor de cladiri cu acoperis verde, adevarate oaze de relaxare si sanatate.

O idee veche, un stil de viata nou – Primele acoperisuri verzi

Constructiile ecologice nu sunt un concept nou, dat fiind ca acestea au existat inca din antichitate. Daca la inceput omul si-a gasit adapost in pesteri si grote, acesta a inceput sa construiasca folosind lemnul si pamantul pe masura ce a evoluat.

In prezent, acesta creeaza edificii impresionante si se inspira din tehnicile folosite de omul ancestral pentru a combate unele dintre efectele negative ale evolutiei stiintifice si tehnologice (poluarea, schimbarile climatice, amenintarea faunei si florei etc.).

Una dintre aceste tehnici este inverzirea teraselor si acoperisurilor cu diverse specii de gazon, plante, flori sau arbusti, adaptate la climatul specific fiecarei zone. Desigur, o casa ecologica nu implica doar inverzirea acoperisului, ci si utilizarea de materiale naturale si reciclabile.

Pe teritoriul european, constructiile verzi au fost promovate in urma cu circa 40 de ani. In Germania, cladirile verzi au fost introduse inca de acum 25 de ani, iar in tari precum Austria, Marea Britanie sau Franta, acest tip de constructii a devenit o preocupare majora in ultimii ani.

ODU Green Roof executa acoperisuri cu vegetatie

Pentru ca in Romania nu intalnim foarte multe cladiri cu terase si acoperisuri inverzite, asta nu inseamna ca nu exista specialisti preocupati de implementarea si dezvoltarea acestui trend benefic intregului ecosistem.

ODU Green Roof este una dintre companiile specializate in terase si acoperisuri verzi, care poate eficientiza energetic atat cladirile noi, cat si cele deja construite.

Sistemele de acoperisuri ecologice folosite de acesti specialisti pastreaza energia, diminueaza costurile de incalzire si climatizare, imbina functionalitatea cu aspectul natural al plantelor, atrag reduceri ale impozitului si obtinerea de subventii, crescand valoarea intregului imobil.

Pentru ca plantele au nevoie de multa grija si atentie, v-ati putea gandi ca o astfel de constructie necesita costuri ridicate de intretinere. In realitate insa, acoperisurile verzi sunt realizate cu specii de plante rezistente la factori extremi precum seceta sau ploi abundente, astfel ca intretinerea lor nu implica un buget foarte mare.

Ansambluri rezidentiale mult mai verzi cu ODU Green Roof

Daca iti doresti sa investesti intr-un proiect cu avantaje pe termen lung, un acoperis verde este o alegere potrivita. Un astfel de proiect respecta mai multe etape, printre care: expertiza de specialitate, efectuarea lucrarilor de reparatii acolo unde este necesar, alegerea materialelor si tipurilor de plante, proiectarea, implementarea si desfasurarea lucrarilor.

Pentru mai multe detalii despre fiecare etapa in parte, accesati site-ul www.odu.ro

Si beneficiat de servicii profesionale de consultanta la numarul de telefon:

0744 556 594

E-mail: office@odu.ro

Related posts

Economisirea apei in casa se poate face printr-o metoda simpla: schimbarea bateriilor de baie si bucatarie

Adina Meyers

Cum economisim cu ajutorul energiei eoliene?

Adina Meyers

Ştii suficiente lucruri despre construcţiile din BCA?

Adina Meyers