Multe dintre interioarele actuale, deşi sunt bine mobilate şi accesorizate, au un aspect impersonal, nu transmit niciun mesaj, nicio emoţie, nicio poveste. De ce? Ei bine, pentru că, adesea, le lipsesc acele accente sau detalii care, în ciuda aparenţelor, au un rol mare: de a completa şi însufleţi o amenajare. Şi pentru că tendinţele actuale readuc în atenţie stilul vintage, vă oferim câteva idei despre cum să vă personalizaţi ambientul cu ajutorul accentelor cu parfum de altădată.

Nu este deloc greu să imprimaţi decorului o amprentă vintage atunci când dispuneţi de lucruri vechi, cu valoare sentimentală, moştenite de la bunici sau părinţi. Dacă până acum nu prea le-aţi dat importanţă, este momentul să le ştergeţi de praf şi să le reintegraţi în ambient. Sifoanele din sticlă, telefoanele cu disc, fiarele de călcat pe bază de cărbuni, mobilierul cu vopsea scorojită, macrameurile, porţelanurile şi alte decoraţiuni cu patina timpului sunt obiecte „cu poveste”, care pot sta foarte bine lângă elementele de decor noi, dând naştere unui interior cu personalitate, primitor şi boem. 

În ultimii ani, stilul vintage a adunat foarte mulţi fani, motiv pentru care multe branduri mari şi designeri cunoscuţi au creat şi lansat pe piaţă colecţii superbe de inspiraţie retro. Chiar dacă le lipseşte vechimea, aceste obiecte actuale imită cu fidelitate aspectul antique, datorită căruia reuşesc să creeze atmosfere şi poveşti frumoase. În magazinele de home & deco găsiţi de la plăci ceramice şi parchet cu look patinat până la piese de mobilier, candelabre şi decoraţiuni cu aer boem. O altă variantă pe care o puteţi avea în vedere şi care implică îndemânarea voastră o reprezintă patinarea obiectelor. De pildă, cu ajutorul unei bucăţi de hârtie abrazivă aspră şi al unui şmirghel cu granulaţie mică, puteţi „îmbătrâni” artificial orice piesă de mobilier.    

Dacă sunteţi o persoană romantică şi vă doriţi un interior diafan, alegeţi vintage-ul de inspiraţie franceză. Acesta presupune: pereţi albi, mobilier cu finisaj alb (sau pictat cu motive florale), cromatică bazată pe nuanţe pastelate precum lila, roz pal, galben pai şi verde mentă, imprimeuri florale, oglinzi cu rame aurii sau argintii patinate, candelabre şi sfeşnice cu aspect învechit, broderii, porţelanuri, dantele şi cărţi vechi. În schimb, dacă preferaţi o atmosferă mai masculină, apelaţi la vintage-ul britanic. Aveţi nevoie de: culori precum maro, roşcat, gri, verde închis, mobilier din piele sau lemn masiv cu aspect uzat, cufere vechi, accesorii ce fac trimitere la steagul Marii Britanii, obiecte cu look marin patinat etc.

Sursă foto: www.pinterest.com

 

 

Related posts

Rowenta Smart Force Cyclonic – curățenie la puterea tech

Adina Meyers

Care sunt avantajele parchetului triplustratificat? Oferte speciale de Black Friday la GQS German Quality

Adina Meyers

Tema marina de aranjare a casei, o varianta exclusivista

Adina Meyers